Den spinnville supernovaen iPTF14hls

Kunstnerisk tolkning av en supernova. Bilde: NASA

En gang for lenge siden, i en galakse langt vekke … eksploderte en «crazy» supernova som nå har satt forskerne helt ut:

Den blå linjen viser en typisk type II Supernova lyskurve som avtar etter 100 dager. Den gule viser lyskurven til iPTF14hls. Bilde: LCO.

Det som først så ut som en normal type II supernova, dvs. av en eksploderende stjerne med flere ganger solens masse, viste først en lyskurve mye, mye lengre enn de typiske 100 dagene, før den i tillegg ble langt sterkere. På toppen av alt ble den funnet igjen på gamle fotoplater fra 1954!

Ingen har så langt klar å forklare fenomenet. En «vanlig» supernova gjør alt i ett jafs: Enten simpelthen eksploderer den og alt blir spredd utover. Eller så er den så massiv at det som blir igjen kollapser til en nøytronstjerne – eller et sort hull dersom den har enda mer masse.

iPTF14hls kan være den første observasjonen av en tidligere forutsagt type PPIS «pulsational pair-instability supernova» med ekstrem masse. Disse stjernene brenner med så høy varme at varmeenergien spontant blir omdannet til masse i form av elektroner og positroner («e+», dvs. anti-elektroner med + ladning). Dette er en rent teoretisk modell forutsagt av kvantefysikere. En slik stjerne vil gå gjennom ulike ekstreme stadier og vise nettopp en slik pulsering. Men målingene av iPTF14hls passer heller ikke helt inn i denne modellen, og ingen PPI-supernova har tidligere blitt observert.

Bekrefter vår økende «sirkel av uvisse»

Det eneste som så langt har blitt bekrefter er regelen om at desto mer vi vet og forstår, desto mer oppdager vi at vi IKKE vet og forstår. Dette er ofte sammenlignet med en voksende «sirkel av uvisse» (circle of ignorans): Vår erkjennelse av alt vi ikke vet vokser i takt med vår stadig økende kunnskap. Ett løst mysterium åpenbarer 10 nye.

Flere Nobelspriser i fysikk venter tydeligvis på unge talentfulle forskere der ute… 😉

Den beste artikkelen vi har funnet om iPTF14hls er på Wired.

Dette innlegget ble publisert i Universet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...