Slik skjer partikkelforskning

God oppsummering om hvordan partikkelforskning foregår. Innslaget fra CERN i Sveits viser hvordan forskerne arbeider. Dette er grensesprengende fysikk, men forklart på en enkel måte. Mer om CERN og ALPHA under.

CERN er en av verdens mest avanserte forskningsteder. Den ligger i Geneve i Sveits, rett ved grensen til Frankrike. Det mest omtalte prosjektet er LHC – Large Hadron Collider. Dette er en såkalt partikkelknuser der forskerne bombarderer atompartikler mot hverandre med ekstrem fart og energi for å prøve å riste enda mer kunnskap om universets byggeklosser ut av hatten.

Large Hadron Collider på CERN er en gigantisk undergrunns-tunnel her vist i grått med symbolske partikler i grønt og blått, kollisjons- og målepunktene i rødt. Flyplassen nede til venstre. Bilde: CERN.

ALPHA-prosjektet i CERN som videoen over handler om, er et partikkelforskning som prøver å bekrefte en del av det vi kaller Standardmodellen innen fysikken. Det er teorien om hva hele universet er bygget opp av – de aller minste byggesteinene. Modellen beskriver en rekke såkalte elementærpartikler som vi mener er byggeklossene både for ting og krefter i universet. Disse partiklene har man enten oppdaget direkte i partikkelknusere som LHC, eller gjennom avansert matematikk for først etterpå har blitt bekreftet i eksperimenter.

Elementærpartiklene i standardmodellen. Bilde: Wikipedia Commons.

En viktig del av Standardmodellen er at alle elementærpartikler også har sin tilhørende anti-partikkel, med samme vekt men med motsatt ladning og spinn. De to utsletter hverandre når de kommer i kontakt med hverandre. ALFA har nå bekreftet at anti-hydrogen nettopp har motsatt ladning av vanlig hydrogen, noe som styrker Standardmodellen.

Å studere anti-partikler har vært et viktig skritt for å bekrefte nettopp Standardmodellen. Man tror nemlig at ved det det man kaller det store smellet (da universet ble dannet for ca 13,8 milliarder år siden) ble dannet omtrent like mye anti-partikler som partikler. Disse utslettet hverandre raskt, men av en eller annen grunn som forskerne enda ikke forstår, var det ørlite skjevfordeling som gjorde at vi fikk et overskudd av partikler – det som gjør at vi finnes idag.

CERN er lett tilgjengelig fra Norge, kun et par timers flytyr direkte til Geneve eller via Lyon og tog derfra. CERN har gode utstillinger, en egen informasjonstjeneste for besøkende – og sist vi var der kostet det hele null penger. Anbefales for både små og store!

På CERN. Nye generasjoner fysikkinteresserte lekende på tidligere generasjoner partikkelknusere. Foto: OJ Nordhagen.

Dette innlegget ble publisert i Universet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...