Manglende masse funnet i den kosmiske vev

Abell 2744, en enorm hop av galakser. Bilde: NASA, ESA, J. Merten (Institute for Theoretical Astrophysics, Heidelberg/Astronomical Observatory of Bologna), and D. Coe (STScI) – HubbleSite.

Et forskerteam med europeiske astrofysikere har funnet universets manglende masse i den kosmiske vev.

Den rådende modellen av universets oppbygning tilsier at bare 5% av energien i universet** består av såkalte baryoner – de partiklene vi kan se og måle, og som utgjør atomer vi kjenner – enten som gass, stjerner, støv eller planeter. Imidlertid har man bare klart å observere halvparten av denne massen tidligere.

Ved å studere omgivelsene rundt den enorme galaksehopen Abell 2744 i røngrenstråler, har forskerne tallfestet hvor mye gass som finnes i de store motorveiene eller «årene» som utgjør den kosmiske veven og som binder sammen galaksene og galaksehopene. Disse går omtrent som trådene i et løst hekleri mellom galaksene.

Forskernes målinger bekrefter en stor konsentrasjon av gass i denne veven – nettopp den massen man tidligere ikke har klart å finne. Dette styrker den rådende modellen vi har om universet.

Funnene er bl.a gjort med ESA’s XMM-Newton X-ray observatorium og delvis finansiert av Norge gjennom vårt medlemskap i ESA.

Referanser: Nyhetsmelding fra ESA. Forskernes egen publisering i Nature.

**) Den rådende modellen av universet sier at bare 5% av universets energi utgjøres av baryoner – det vi kan se og måle. Resten av energien må være noe vi kaller mørk materie (ca 20%) og mørk energi (ca 75%). Disse har aldri blitt direkte observert, men er indirekte beregnet på grunnlag av hvordan galaksene henger sammen på tross av sin rotasjonshastighet og på grunnlag av hvor raskt universet utvider seg og faktisk akselererer. Her ligger det altså minst to nobelspriser i fysikk og venter… 😉

Dette innlegget ble publisert i Universet. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...