Interaktiv 3D av vår kosmiske supernabo

Galaksenes bevegelser i den lokale supergruppen. Melkeveien (MW) er merket gult til venstre i bilde sammen med Andromedagalaksen (M31) i rødt. Virgo-hopen i fiolett er den store samlingen galakser alle faller inn mot. «Halene» viser hvor vi kommer fra. (Bilde: R. Brent Tully / Univ. of Hawaii)

«Den lokale supergruppen» er vår nærmeste store nabo i universet. Den kalles også «the Great Attractor» og domineres av Virgo-hopen. Dette er en stor samling galakser som ligger 50 millioner lysår unna i stjernetegnet Jomfruen (se stjernekart under).

Mens Melkeveien og Andromeda-galaksen er de to store galaksene i vår lokale gruppe, blir disse små i sammenligning. Galaksene i Virgo-hopen inneholder tilsammen 300 ganger mer masse enn Melkeveien. De tiltrekker seg alle andre galakser innenfor en avstand på 40 millioner lysår. Melkeveien ligger altså like utenfor denne grensen.

Nå har forskere ved Universitetet på Hawaii kartlagt alle bevegelsene i denne lokale supergruppen. Lenger ned på siden finner du 3D-film og lenke til en interaktiv 3D-modell.

Her finner du Virgo-hopen på himmelen

På kartet under ser du Virgo-hopens plassering på morgenhimmelen nå i desember. Flere av galaksene kan ses selv i mindre teleskop. De lyseste er M49 og M87.

Virgo-hopens plassering på morgenhimmelen i desember (firkant). «S» er sør. Bilde: Stellarium.

Animert 3D-modell og interaktiv 3D fra Universitetet på Hawaii

Under er en 3D-modell film som viser bevegelsene i den lokale supergruppen. Melkeveien og Andromedagalaksen er i gult og grønt, Virgo-hopen i rødt.

I tillegg har Universitetet på Hawaii lagt ut en interaktiv 3D-modell nederst på denne siden.  Anbefales!

Full artikkel fra Universitetet på Hawaii finner du her.

Dette innlegget ble publisert i Kosmologi, Universet og merket med . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...