Første gravitasjonsbølger registrert av tre detektorer

Mindre enn to år etter at de to LIGO-observatoriene i USA registrerte de første gravitasjonsbølgene, har også det italienske VIRGO-observatoriet startet opp. Idag ble de første gravitasjonsbølgene offisielt bekreftet av alle tre. Dette er det endelige gjennombruddet for en helt ny type astronomi.

Det nye VIRGO gravitasonsbølge-observatoriet ligger i Nord-Italia, på slettene rett sør-øst for Pisa. På bildet ses de to 3 kilometer lange armene vinkelrett i L-form der splittet laserlys fanger opp som ørsmå tidsforsinkelser mellom de to når en gravitasjonsbølge passerer. Bilde: EGO/VIRGO.

Det var Albert Einstein som for over 100 år siden forutså at voldsomme kosmiske kollisjoner mellom nøytronstjerner eller sorte hull ville frigjøre så mye energi at det ville skape en ørliten strekkbølge i selve verdensrommet (space-time) som så ville spre seg utover universet med lysets hastighet.

I mange år har forskere klødd seg i hodet for å finne en måte å registrere disse bølgene på. Først etter gjennombruddet med kvantefysikk som blant annet har gitt oss laserlys, atom-ur og halvledere (computere!) har man klart å finne metoden.

Teknologien er like enkel som den er avansert (sic!): Ved å splitte laserlys i to lange lysstråler vinkelrett på hverandre, kan man fange opp strekkingen av rommet når en gravitasjonsbølge passerer. Dette vil registreres som ørsmå tidsforsinkelser mellom de to strålene. LIGO fikk sitt første gjennombrudd for mindre enn to år siden da de første bølgene ble bekreftet. Nå har også VIRGO i Italia kommet på banen, og disse tre har idag for første gang bekreftet registrering av samme gravitasjonsbølger i alle tre observatoriene.

Gravitasjonsbølgene som passerte jorden 14. august ble registrert av alle de tre observatoriene samtidig. Øverst er hovedsignalet, nederst selve bølgene etter at støy er trukket fra. Bilde: LIGO/VIRGO.

Ikke bare bekrefter dette nok en gang Einsteins teori og vår forståelse av universet. Med tre observatorier i drift kan man gjennom triangulering mer presist plassere hvor på himmelen utbruddet kom fra, og dermed lettere klare å følge opp med observasjoner i vanlige teleskop.

Vi kan nå vente oss stadig mer presis kunnskap om hva universet er og hvordan det virker. Om få år regner man med å sende ut tilsvarende observatorier i rommet. Disse vil være følsomme for både større og mindre kosmiske hendelser enn de bølgelengdene LIGO og VIRGO er bygget for å fange opp. I teorien skal det være mulig å observere bølger helt tilbake fra da universet ble dannet – selve det store smellet (Big Bang). Ved hjelp av kunnskap om det aller minste – nemlig kvantefysikken, er vi med andre ord nå i stand til å observere selv det aller største.

Dagens offentliggjøring er 3-0 til Einstein og vitenskapen. Minst!!

Dette innlegget ble publisert i Universet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...