Vegvesenet har sett lyset, og bygger «mørke» motorveier

Kan vi begynne å få ned den generelle lysforurensningen i Norge? For astronomi-interesserte er den intense belysningen av veier og tettsteder et irritasjonsmoment. At veisikkerheten kommer først er det ingen diskusjon om, men når andre land har vist «veien» er det gledelig at også Vegvesenet nå ser lyset, selv om det er av helt andre grunner enn astronomi.

NYTT OG GAMMELT: Ifølge veivesenet kan LED-lysene på E6 gi en besparelse på opp mot 100.000 kroner årlig i strømutgifter per kilometer. Her er LED-lysene montert på midtdelerne rett sør for Eidsvolltunnelen. Ved avkjøringen i bakgrunnen sverges det fortsatt til tradisjonelle lyktestolper. Foto: Bjørn Inge Jartun Rødfoss, rb.no/ANB

Strømkostnadene med vanlig veibelysning er svimlende, og i en verden med skrikende behov for fornybar energi kan det være en god idé selv for energilandet Norge å spare strøm. Vegvesenet gjør nå nettopp dette. På nye motorvei-strekninger på Hedmarken innføres såkalte LED-lys.

– Vegvesenet vil spare en halv million kroner i året per mil i driftskostnader ved bruk av LED-lys i forhold til vanlig motorvei-belysning, forteller prosjektleder Taale Stensbye i Statens vegvesen til NRK. I tillegg gjør denne lystypen at motorveien ikke dominerer i landskapet. Andre er skeptiske til å bruke lys overhodet der det kan unngås, og mener god refleksmerking er mer enn godt nok i følge Teknisk Ukeblad.

Selv kan vi legge til at i de fleste andre europeiske land er motorveiene ubelyst, selv om de også har mørketid store deler av året og har langt større trafikk og høyere fartsgrenser enn Norge.

LED-lysene er lys-emitterende dioder med 14 års levetid, står med 40 meters avstand og trekker bare en watt strøm. Vanlig vegbelysning ville krevd 500 watt pr. stolpe, i følge bladet Byggeindustrien. Av bildet ser vi at selv de LED-lysene som nå brukes også sprer lyset oppover, og dermed mangler hensiktsmessig skjerming for å konsentrere lyset til veibanen der det trengs. Disse er likevel langt bedre enn eksisterende veibelysning, men det er likevel pussig når land som f.eks Canada begynte å innføre helt «astronomi-vennlig» belysning for flere år siden og nordmenn fortsatt ikke klarer å gå over bekken etter vann..

Google-søk om LED-belysning av motorvei.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...