Jupiter og Capella lyser tidlig, og Orion dominerer kveldshimmelen i øst

En telefon vekket meg fra sofaen: «Hvilke to er det som lyser sterkt møt øst nå i skumringen?».

Etter uker med overskyet er det tid for regruppering. Ikke alltid lette å kjenne igjen opp og ned på himmelen, siden stjernene gradvis flytter seg fra øst mot vest gjennom ukene, og mange av planetene har raskere vandringer over himmelen, og noen skifter plassering fra dag til dag.

Tidligere i vinter var vi heldige å fikk noen glimt av Venus lysende sterkt rett etter solnedgang i vest. Nå er den allerede på vei til å passere Solen «i indre bane» innen for Jorden, og ikke synlig på noen uker. Merkur er enda vanskeligere å få øye på, fordi den er mindre og alltid befinner ser nærmere Solen, selv når den står lengst ut til en av sidene for den.

Østhimmelen i midten av januar kl 1800. Bilde: Stellarium.

Østhimmelen i midten av januar kl 1800. Bilde: Stellarium.

De ytre planetene derimot er lettere å plukke, og særlig den største av alle, Jupiter. Det er nettopp den som står halvhøyt på østhimmelen sent om ettermiddagen og tidlig kveld i disse dager. Og et stykke over stråler Capella i stjernebildet Kusken (Auriga). Ved litt mørkere himmel kommer alle stjernene i kongen av stjernebildene frem, Orion, med de klareste stjernene Betelgeuse og Riegel, og beltestjerne og kniven midt i mellom.

Beltestjernene peker rett ned til venstre mot den lyseste stjernen på himmelen etter Solen, nemlig hundestjernen Sirius. Den kommer såvidt over horisonten senere på kvelden, og er fantastisk vakker der den blinker ivrig siden lyset fra den alltid går skrått gjennom mye atmosfære før den treffer øyet vårt og lysstrålene blir tilsvarende forvrengt på veien!

Håper alle får klar himmel og fine forhold fremover!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...