I en blikkboks til Mars

CYyceNrUkAAHoX2.jpg-large-orion-700x432

Orions EM-1 trykkmodul skal bringe folk til Mars. Foto: NASA.

Se nøye på denne blikkboksen. Den er en av de viktigste milepælene for lengre bemannede romferder og skal fly folk til Mars innen 20 år.

NASA har i lengre tid jobbet med den første bemannede romferden utenfor jordens og månens bane. Målet er Mars. Hva vi skal der oppe, som ikke nye avanserte roboter kan utføre til en langt lavere kostnad, er en helt annen diskusjon som vi bare nevner.

«Blikkboksen» er Orions EM-1 nye trykkmodul, det vil si romfartøyet som skal fly mennesker til Mars (og tilbake, med mindre du heter Jack Deamon som i filmen The Martian). Trykkmodulen ble denne uken levert for utrustning og klargjøring før oppskyting.

weld_diagram

Orions EM-1 er sveist sammen av bare 7 deler med en helt ny sveiseteknikk som sparer mye vekt. Bilde: NASA.

Skroget er sveist sammen av bare 7 deler med en helt ny sveiseteknikk som får stålkantene til å smelte sammen ved bruk av friksjonsvarme. Dette sparer mye vekt, noe som øker mengden utstyr som kan tas med.

EM-1 får sin jomfrutur i 2018, da den skal runde månen i en bane lengre ut enn Apollo-ferdene, før den returnerer og lander i Stillehavet. Denne oppskytingen blir ubemannet, men forøvrig fullt utstyrt for å gjøre testen så realistisk som mulig.

Parallelt har NASA utviklet en ny generasjon kraftige bæreraketter for å få slike tunge romfartøy ut i rommet. Den første store prøveutskytingen foregikk i desember 2014, da United Launch Alliance sin «Delta IV Heavy rocket» steg til vært med en tidligere testversjon av Orionmodulen på toppen. Bæreraketten veier selv over 700 tonn og har en løftekapasitet på over 14 tonn.

Den endelige vekten for Orions EM-1 modul er ikke fastsatt, men man kan bare tenke seg hva 3-4 menn og kvinner vil trenge på et par års «utflukt» til Mars. Hvis og når det skjer, har det først blitt flydd opp moduler for innkvartering og annet utstyr i flere omganger.

Dette bringer oss tilbake til diskusjonen på toppen: Alternativet å utvikle og sende roboter som kan gjøre samme jobben, til en brøkdel av prisen. Ressursbruken for å få mennesker til den røde planet er allerede enorm. Ferden til Mars båndlegger forskningsmidler som kunne vært brukt langt mer effektivt i forhold til forskningen vi sannsynligvis vil få igjen. Samtidig sliter store deler av verdens befolkning.

Vi vet vi kan – men skal vi likevel gjøre det – bare for å si at vi gjorde det?

Skal forfengelighet ha fortrinn over nødvendighet?

Før vi tar det neste store spranget for menneskeheten, er det kanskje en idé å holde igjen hestene litt, og heller satse midler på å utvikle en annen teknologi enn den fra Wernher von Braun – aka Dr. Strangelove?

Orion Exploration Flight Test

United Launch Alliance sin Delta IV Heavy rocket med NASA’s første Orion testmodul på toppen ble skutt ut 5. desember 2014. Foto: NASA.

Mer info om ferden til Mars finner du på NASAs hjemmesider her.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...