Finn kometen 46P/Wirtanen

Kometen 46P/Wirtanen er den lyseste kometen i år. Den er en kortbanet komet med omløpstid på 5 1/2 år rundt solen. Kometen har i år overrasket alle med sin lysstyrke, og er nå forholdsvis ‘lett’ å finne. Her er vår oppskrift på å finne kometen de nærmeste dagene:

Utstyr: Vanlig liten kikkert. I tillegg hjelper det å ha Stellarium.org sitt program eller lignede på pc-en for å finne frem på himmelen. Mobil-apper gir ikke samme oppløsning og presisjon, beklager.

Advarsel (kind of): Kometer som ikke er synlige med det blotte øyet fremstår oftest bare som svake ‘grå ulldotter’ i kikkerten. Det er en utfordring for utrente å få øye på. Derfor er Stellarium.org eller andre hjelpemidler viktige, for å bekrefte at ‘dotten’ du har sett er kometen, som regel sett i forhold til faste stjerner rett i nærheten.

Her fant vi 46P/Wirtanen i kveld:

Billedoppsett med lav synlighet av stjerner. Bilde: Stellarium.org

Sett med inntegnete stjernebilder:

Bilde: Stellarium.org
‘Nærbilde’ fra Stellarium som bekreftet vår observasjon i kveld, sett i forhold til Sjustjernen ‘Pleiadene’ over og Aldebaran i Tyren til venstre. Kometen var i kveld den fjerde vinkelen i en firkant med tre stjerner og lett å finne. For hver kveld flytter kometen seg, og dette viser nytten av å bruke Stellarium eller andre programmer i jakten. Bilde: Stellarium.org

Kometens bane de nærmeste dagene:

Bilde: Stellarium

Som man ser, er den beste muligheten for utrente lille julaften. Da står 46P/Wirtanen rett ved siden av stjernen Capella i stjernebildet Kusken (lat. Auriga). Men her til lands har vi ikke luksusen av å stole på klarvær, så enhver skyfri himmel er din beste mulighet. 

Hvordan hente oppdaterte kometbaner inn i Stellarium:  Instillinger > Programtillegg > Solsystemredigering > Instilling > Velg fane Solsystem > Importer banelementer i MPC-format > Velg typen kometer, Velg bokmerke  MPC’s list of observable comets, Klikk Hent baneelementer > Finn 46P/Wirtanen på listen og kryss av, klikk Legg til objekter > Klikk X på alle menyvinduene for å avslutte oppdateringen > Klikke søk (F3) og skriv inn 46P/Wirtanen og ‘Enter’/Linjeskift > et voila! kometen er avmerket i bildet.

Lykke til og clear skies! 

Mer om kometen: https://en.wikipedia.org/wiki/46P/Wirtanen

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...