Blinke blinke lille stjerne, fortell hvor stor du er!

En enkel og genial ny metode er funnet for å fastslå en stjernes størrelse og alder, rett og slett ved å se på hvordan stjernen blinker. Det viser seg at store tunge stjerner blinker raskere enn mindre, og stjerner i ulike stadier av utvikling viser ulike mønstre i blinkingen*. Den nye metoden er både enklere, billigere og betydelig mer nøyaktig enn flere av de som vanligvis er brukt. Metoden kan også brukes til å fastslå egenskapene til planeter rundt stjernen.

Blinke blinke lille stjerne, fortell meg hvem du er! Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Blinke blinke lille stjerne, fortell meg hvem du er! Foto: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Det var av alle ting studenten Fabienne Bastien ved Vanderbilt University i Nashville som oppdaget sammenhengen, mens hun «lekte» seg rundt i dataene fra romteleskopet Kepler. Med et spesialisert dataprogram kalt Filtergraph oppdaget hun mønstre som ikke kunne forklares. Ved nærmere undersøkelse fant man en klar sammenheng mellom blinkeaktiviteten og stjernenoverflatens tyngdekraft. Det unike er at hvis man kjenner tyngdekraften på overflaten til stjernen, trenger man i tillegg kun å kjenne overflatetemperaturen – som er lett å finne – for å kunne fastslå stjernens masse (tyngde), størrelse (diameter) og andre kjennetegn. Hele historien kan du lese her.

*) Med blinking her menes ørsmå variasjoner i lysstyrken som kun kan måles med romteleskoper i bane rundt Jorden. Når vi står på Jorden og ser stjerner blinker, skyldes dette forstyrrelser i atmosfæren. 

Romteleskopet Kepler har siden 2009 oppdaget totalt nærmere 3000 mulige planeter gjennom å se etter ørsmå svekkelser av stjerners lys når planeter beveger seg foran stjernen sett fra oss. Dessverre mistet teleskopet i år styringsevnen når to av stabiliseringsmotorene sluttet å virke, og Kepler er nå oppgitt av NASA.
Mer info om Kepler her.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...