Total solformørkelse i USA, delvis i Sør-Norge

«The Great American Eclipse» vil være synlig også fra Sør-Norge som en delvis solformørkelse rett før solnedgang. Klikk for interaktivt kart med eksakte tider! Bilde: Google Maps/Xjubier.

«The Great American Eclipse» – årets totale solformørkelse – vil gå tvers over USA i dag fra kyst til kyst. Med direkteoverføringer fra NASA og norske Timeanddate vil også nordmenn kunne følge totalformørkelsen direkte. I Sør-Norge får vi delvis solformørkelse mellom 20:39 og 21:04 avhengig av sted.

Satirisk kommentar fra Fairandunbalanced.com

Formørkelsen er årets store astronomi-begivenhet i USA og vil bli fulgt av mange millioner mennesker på bakken. Det er spådd trafikkaos i banen til totalskyggen, og hoteller har vært utsolgt i månedsvis.

Hypen er med andre ord enorm og begivenheten har heller ikke unngått en viss politisk satire, siden vi tydeligvis har med en ekstremt narsissistisk president å gjøre som ikke tåler å bli overskygget. Solformørkelser ble da også sett på som tegn ‘fra oven’ i tidligere tider…

Solformørkelser skjer når jorden, månen og solen i ny og ne (sic!) kommer på en rett linje slik at månen skygger for solen. Månen og solen er omtrent like store på himmelen i utstrekning – ca 1/2 buegrad i vinkeldiameter. Men månen beveger seg i en elliptisk bane og når den er lengst fra oss blir formørkelsen ringformet (annular), mens den blir total når månen er nærmere oss slik som i år.

ADVARSEL: Ikke se rett på solen med øynene eller instrumenter! Bruk korrekte solformørkelsesbriller og godkjente solfiltre.

Fun facts:

  • Formørkelsen starter i Stillehavet utenfor vestkysten av USA og forflytter seg østover. Dette kan først virke ulogisk siden solen, månen og stjernene alle vitterlig beveger seg vestover på himmelen siden jorden roterer mot øst. Men fordi månen beveger seg østover i sin bane rundt jorden, med en fart på 1/2 buegrad per time i forhold til resten av himmelen, vil måneskyggen – dvs. formørkelsen bevege seg østover.
  • Totalformørkelsen starter midt i Stillehavet kl 17:48 norsk tid, treffer land i ved Newport i Oregon kl 19:15, sveiper tvers over hele USA før den forlater østkysten kl 20:49 ved viltreservatet og sumplandet Cape Romain i Sør-Carolina.
  • Totalformørkelsen vil altså bruke 3 timer på å krysse det amerikanske kontinentet, en avstand på 4027 km. Det vil si at den forflytter seg med en fart på 1340 km/time! (Jordens rotasjonsfart ved ekvator er 1667 km/t, 40.000 km/24 t)
  • Totalformørkelsen slutter utenfor Afrika i Atlanterhavet kl 22:02 sørvest for Kapp Verde øyene rett før solnedgang.
  • Måneskyggen – området med total solformørkelse – har en diameter på rundt 110 km på bakken, og bruker typisk 2-3 minutter på å passere ethvert sted på sin vei. Før og etter er det en delvis solformørkelse, så hele solformørkelsen vil vare 2-3 timer langs banen til måneskyggen. En delvis solformørkelse vil også være synlig kortere eller lengre tid i et bredt belte på begge sider av banen til den totale formørkelsen.
  • Den delvise solformørkelsen blir synlig rett før solnedgang vest i Europa, inkludert Sør-Norge. Oslo: kl 20:40-20:48 (solnegang), Stavanger: 20:39-21:04, Bergen: 20:39-21:00, Kristiansund 20:42-20:43, alle rett før solnedgang i horisonten/havet – så finn et høyt sted hvor du har fri sikt til horisonten! (Tidspunktene i norsk tid)

Dette blir med andre ord årets mest spektakulære solnedgang i Sør-Norge! Finn eksakte tider for solformørkelsen der du er på Xavier Jubier’s 2017 . Clear skies!

 

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...