Super fullmåne, måneformørkelse og Blue Moon på onsdag!

Once in a Blue Moon – and Red and Super! Bilde: TheConversation

På onsdag skjer det, for første gang på over hundre år: Fullmåne, måneformørkelse og den andre fullmånen én i samme måned. Dette er altså virkelig vår levetids «Once in a Blue Moon»:

Meaning of: Once in a Blue Moon, phrase
1.
informal use
very rarely
«he comes round once in a blue moon»
synonyms: hardly ever, almost never, scarcely ever, rarely, very seldom

Uttrykket Once in a Blue Moon har inspirert mange. Her er en av de mest kjente, den nydelige sangen til Earl Thomas Conley:

Super fullmåne, måneformørkelse og Blue Moon samtidig!

Dette er den tredje superfullmånen på rad i vinter. Superfullmåne får vi når månen er nærmest oss i bane, samtidig som den er full. Disse kommer tre om gangen omtrent én gang i året.

Måneformørkelse kan vi naturlig nok bare få når det er fullmåne, siden det er jorden som skygger for solen og månen da må stå rett utenfor jorden sett fra solen. Dette skjer flere ganger i året. Under måneformørkelser blir månen ofte rødlig på grunn av at da er det bare det rødlige lyset som er bøyd av gjennom jordens atmosfære som når frem til månen. Men denne blir bare knapt synlig fra Norge, så dessverre ingen Blood Moon…

Blue Moon derimot er en sjeldenhet: Det var fra gammelt av den tredje fullmånen i en og samme tre-måneders sesong med fire fullmåner. Denne tredje av de fire ble sett på som djevelens verk. I våre dager brukes begrepet Blue Moon mer om den andre fullmånen i én og samme måned, og det skjer cirka én gang hvert annet år. På onsdag får vi altså en «moderne» Blue Moon og ikke en ekte Blue Moon i henhold til definisjonen fra the Old Farmers’ Almanac. Og månen blir heller ikke blå!

Uansett, på onsdag blir det altså både en super, en full og en formørket Blue Moon på én samtidig – én eneste gang i livet. Tenk gode tanker! Clear skies!

Mer kjekt lesestoff om Blue Moon her.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...