Største superfullmåne på mange tiår mandag 14. november

«Superfullmåne» opptrer når månen er full samtidig som den er nærmest oss i sin bane. Mandag 14. november er den nærmeste supermånen mange av oss noensinne vil oppleve.

Bilde: NASA.

Bilde: NASA.

Månens bane er svakt elliptisk, noe som gjør at avstanden til jorden varierer. Men den korteste og den lengste avstanden varierer også, fordi banene til jorden og månen forskyver seg etter tyngdekraftpåvirkning fra solen og de andre planetene.

Minsteavstanden til månen (perigee) varierer mellom 356.400 og 370.400 km. Lengst vekk i bane (apogee) varierer avstanden mellom 404.000 og 406.700 km.

Det er i den sammenheng supermånen på mandag er den aller nærmeste «i vår tid»: Det vil være den nærmeste fullmånen siden 26. januar 1948, og vi må vente helt til 25. november 2034 for å finne en fullmåne som er nærmere.

Hvor mye større er en superfullmåne?
På det nærmeste ser månen 14% større ut enn på det fjerneste. Det gir hele 30% økt lysstyrke, siden det totale flatearealet øker etter formelen πr². Derfor er ikke bare superfullmånen ekstra stor, men også ekstra lyssterk.

Hvorfor opptrer superfullmånen på forskjellig tidspunkt fra år til år?
Superfullmåne opptrer hvert år, men tidspunktet forskyver seg. Mens månen bruker bare 27,55 dager på sin elliptiske rundtur fra nærmest til nærmeste posisjon, bruker den 29,5 dager mellom hver fullmåne. Dette gir en faseforskyving slik at av og til får vi fullmåne når månen står lengre fra oss i  bane og av og til når den står nærmere.

Vi sier det er superfullmåne når fullmånen opptrer mindre enn 24 timer før eller etter den er på sitt aller nærmeste. Derfor har vi nå tre superfullmåner etter hverandre, men den nå på mandag er altså den aller nærmeste.

Når og hvor kan jeg se superfullmånen?
Se mot øst mandag kveld ved solnedgang (motsatt side fra der solen går ned). Fullmåne har vi når månen ligger rett utenfor oss i bane sett fra solen, det vil si at solen, jorden og månen ligger på én linje. Så når solen går ned, kommer månen opp på motsatt side.

Når månen ligger innenfor oss i bane, det vil si rett mellom oss og solen, heter det nymåne. Denne kan vi naturlig nok ikke se på grunn av at den står midt i motlyset fra solen. Av og til ligger solen, jorden og månen seg opp på en helt rett linje. Det er da vi får sol- og måneformørkelser.

Er månen større når den er nær horisonten?
Mange vil sverge at månen er aller størst når den er nær horisonten. Det er imidlertid kun et optisk bedrag. Når vi ser månen nær terrengdetaljer oppfatter vi bedre hvor stor den faktisk er og den virker bare større. Uansett blir det flotte bilder! Korteste avstand til deg personlig når månen passerer rett i sør rundt midnatt. Jo høyere opp på himmelen den står, jo nærmere er den.

Motsatt illusjon får du hvis du strekker ut en finger og ser denne ved siden av månen når den står høyt på himmelen. Dette får månen til å se ut som den blir mindre!

Vi ønsker alle  en skyfri himmel på mandag!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...