Større nordlysaktivitet varslet (Kp>5)

Solstorm-varsel er utstedt, og større nordlysaktivitet kan være på gang. Etter et stort utbrudd på Solen er det meldt om at en sky med ladete solpartikler (protoner) er på vei mot Jorden, og kan gi nordlys selv i sør. Her er de beste tipsene for å følge utviklingen:

– Gå ut selv og se mot nord, helst fra et sted uten lysforurensning
Spaceweather.com, generell varslingstjeneste om det meste på himmelen
– Geophysical institute of Alaska, varsel for Europa
Aurorawatch UK
– NOAA, Space Weather Prediction CenterWing KP modelAnimasjon  og Timeline
– Tromsø Geofysiske Observatorium, varsel for Tromsø (kan velge andre steder)
Softserver News har også en Twitter-konto med alarmvarsel.
– Storm.no Nordlysvarsel

Nordlys sett fra Sola sør 9. oktober 2012 på tross av sterk lysforurensning fra Tananger (fv), Stavanger Lufthavn og Stavanger. Foto: Ole J. Nordhagen.

Nordlys sett fra Sola sør 9. oktober 2012 på tross av sterk lysforurensning fra Tananger (fv), Sola og Stavanger. Foto: Ole J. Nordhagen.

Bakgrunnsinfo og forklaring: Ved utbrudd på Solen sendes både en kraftig bølge av elektromagnetisk stråling avgårde sammen med en stor sky av gass, en såkalt plasmasky. Plasmaskyen består av ladete partikler (protoner og elektroner). Den elektromagnetiske strålingen treffer Jorden etter bare 8 minutter, og avleses som en kraftig økning av røntgenstråler (X-rays) av satellitter rundt jorden. Selve plasmaskyen bruker lengre tid, typisk 1-3 dager, og avleses når den kommer av både satelitter og jordbaserte instrumenter som store endringer i Jordens magnetiske felt. Det er ikke alltid at solstorm gir nordlys, fordi dette også avhenger av hvor robust Jordens magnetiske felt er:

Solvinden, den vanlige jevne strømmen av partikler fra Solen blir avbøyd av Jordens mangetfelt, og påvirker oss lite. Men ved store utbrudd eller når Jordens magnetfelt er svekket, trenger deler av plasmaskyen gjennom magnetfeltet, og de ladete partiklene blir fanget opp og sendes med stor hastighet mot polene, der de blir slynget ned i atmosfæren. Når disse ladete partiklene treffer gassene i atmosfæren med stor hastighet, hopper elektronene i gassatomene ut i et ytre skall (ref. Bohrs atommodell). Etter en kort stund hopper elektronene tilbake til normalskallet sitt, samtidig som det sendes ut lys i bestemte bølgelengder (det vi ser som farger) typisk for det grunnstoffet. Det er dette lyset som er nordlys, og det er derfor vi ser nordlys i bestemte farger og hver farge viser hvilken gass som har blitt truffet. De vanligste fargene er:

– Rødt lys fra oksygen over 240 km
– Grønt lys fra oksygen under 240 km
– Purpur og fiolett lys fra nitrogen over 100 km
– Blått lys fra nitrogen under 100 km

Nordlysaktiviteten blir målfestet av en såkalt Kp-indeks, som både regnes ut som et varsel i sanntid og i ettertid, forklaring her. Når Kp er 5-6 kan nordlys ses helt fra sør-Norge:

Hvor langt sør kan nordlyset ses, avhengig av Kp. Bilde: NOOA/SEC Boulder Coloroado, US.

Hvor langt sør nordlyset kan ses, avhengig av Kp. Bilde: NOOA/SEC Boulder Coloroado, US.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...