Sterkt utbrudd på Solen rett på nett

Bare en halv time etter at utbruddet har startet er utbruddet større enn Solen

Bare en halv time etter at utbruddet har startet er utbruddet større enn Solen

Klokken halv fem i morges smalt det igjen på Solen, denne gangen et kraftig smell av klasse C8. Målinger viser en kraftig puls med røngtenstråler, samtidig som mange titalls kamera for ulike bølgelengder på mange satellitter foreviger hvert øyeblikk. Etter få minutter er både måledata og bilder tilgjengelige på internett for deg og meg. Her er bildene fra utbruddet på Solen kl halv fem i morges. De viser et vanvittig smell, og masse som slynges ut med stor fart og i større diameter enn Solen selv. Under er oppskriften for å bli din egen romværmelder!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Nå kan du selv hente ut alle bilder og informasjon om denne type hendelser straks det har skjedd, og i praksis bli din egen sol- og nordlysvarsler! Hvis du går inn på iSWA og klikker på lenken med web-applikasjoner, får du opp en verktøykasse der du selv kan hente ut allverdens tilgjengelige bilder og grafikk. Siden kan så lagres med en egen lenke du får oppgitt, så du kan gå tilbake til ditt oppsett senere. Her er det bare å gå inn og leke og kose seg med gode bilder og et hav av informasjon. Man kan stille inn tiden for alle verktøyene samtidig øverst, og dermed spille av både solutbrudd og nordlyshendelser i ettertid og se hvordan det slår ut på de ulike målingene og bildene. Egne opplæringsvideoer er lagt ut.

Utbruddet klokken halv fem i morges var et sterkt utbrudd av klasse C8. Dette var ikke rettet mot Jorden, men bildene viser hvilke enorme krefter som ble utløst. Men det kan godt bli nordlys i helgen likevel. En strøm med sterk solvind er på vei mot oss, og vil treffe Jordens magnetfelt i dag eller i morgen og kunne gi nordlys. Hvis denne strømmens magnetfelt snur nedover som den gjorde tidligere i uken vil det kunne gi gode forhold.

Alle bilder: NASA

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...