Spektakulære bilder av Pluto og månen Charon

Pluto og Charon. Klikk for bedre oppløsning.

Sammensatt bilde av Pluto (til høyre) og månen Charon, i rett skala. Charon er halvparten så stor som Pluto. Avstanden er imidlertid mye større enn på bildet. Bilde: NASA/JHUAPL/SwRI.

Bildene som nå strømmer inn fra romsonden New Horizon er enestående. Fra før var det beste bildet vi hadde av Pluto og månene bare noen lysende uklare dotter, som dette:

Arkivbilde av Pluto og månene Charon, Nix og Hydra.

Tidligere bilder av Pluto med måner. Bilde: NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI) and the HST Pluto Companion Search Team.

De to mindre månene Nix og Hydra ble først oppdaget så sent som i 2005. Når New Horizon i juli passerte Pluto har vi for første gang orkesterplass til en fjern klode som likevel alle har et forhold til. Debatten om nedgraderingen fra planet til dvergplanet raser fortsatt, uten at vi skal ta den her.

Charon, Klikk for høyere oppløsning!

Charon, den største månen til Pluto er ca 1200 km i diameter. Merk den store riften tvers over. Det er sannsynligvis arret etter en stor kollisjon. Se også den store steinen i det ene krateret til høyre i bildet. Rester av en myklanding? Bilde: NASA/JHUAPL/SwRI.

New Horizon vil fortsatt trenge mange måneder på å sende tilbake alle bildene og dataene den tok under nærpasseringen. Til venstre er det nyeste høyoppløselige bildet av Charon.

Merk blant annet at Pluto har store flater i ulike farger, mens Charons har en enorm kollisjonsrift, kratere og til og med det som ser ut som en «myklanding» av en stor stein til høyre i bildet.

Pluto-systemet har en mye mer skrå bane enn de vanlige planetene rundt solen. Banen er også mye mer elliptisk: dens avstand til solen varierer mellom ca 30 og 40 ganger vår avstand til Solen.

Klikk på bildene og nyt de mange detaljene. Her er det bare å gå på oppdagelsesferd, mens vi venter på mange flere godbiter. Ha en god helg!

Dette innlegget ble publisert i Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...