Solsnu på fredag og super-fullmåne St. Hans!

Dersom været er fint, bør du se ekstra på månen St. Hans-kvelden når den stiger opp sent på kvelden. Månen er da på sin nærmeste avstand fra Jorden, og er 14% større og lyser 30% sterkere enn når månen er lengst vekk i banen.

Super-fullmåne sammenlignet med mini-fullmåne. Foto: NASA.

Grunnen til denne variasjonen er at Månen går rundt Jorden i en ellipseformet bane – en litt flattrykt sirkel, og ikke i en perfekt sirkelbane slik man trodde før Galileo, Newton og spesielt Kepler gjorde sine oppdagelser. På søndag kveld sammenfaller altså fullmånen med nærmeste avstand til Jorden, og dermed får vi den største fullmånen i 2013.

Overtro vil ha det til at ulykker og katastrofer kan ramme på dette tidspunkt, men all statistikk viser at dette ikke stemmer. Heller ikke tidevannet blir påvirket mer enn noen få centimeter, så alle kan sove trygt natt til mandag. Men hvis du er singel, kan du vel likevel binde deg en krans av sommerblomster og legge under hodeputen før du sovner. Hvis du tror det hjelper for kjærligheten da.

Og før den tid, på fredag 21. juni snur solen kl 07:04, det tidspunkt når nordpolen heller rett mot Solen, og vi igjen går ubønnhørlig mot høst og vinter. Se det er et faktum. God St. Hans!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...