Se Merkur ved hjelp av Venus disse dagene

Merkur og Venus i samstilling rett etter solnedgang.

Merkur og Venus i samstilling rett etter solnedgang. Skjermdump: Stellarium.

 

Planetdans: Se Merkur ved hjelp av Venus!

Det er i disse dager en sjelden tett samstilling mellom de to indre planetene Merkur og Venus. Forutsatt klar sikt mot sørvest like etter solnedgang, skal det nå være lett å plukke Merkur for første gang hvis du ikke har sett den før. Venus er lett å finne, og Merkur står like ved siden av til høyre. Ta med kikkert, og ikke se på Solen med denne!

Planetene står lavt mot sørvest, bare få grader over horisonten – under en håndbredde på strak arm. Man må være tilstede akkurat rett etter solnedgang ca kl 17:00 før planetene gradvis følger Solen ned under horisonten. Merk spesielt den 21. januar: Da står også en tynn Månesigd sammen med de to, men da har Merkur trukket seg litt lenger litt til høyre for Venus:

Venus og Merkur med Månen i samstilling 21. januar

Månen, Venus og Merkur i samstilling 21. januar rett etter solnedgang. Skjermdump: Stellarium.

 

De indre planetene, og særlig Merkur er ikke alltid lette å se, naturlig nok siden de kretser innenfor oss rundt Solen og dermed ofte står for nær Solen til å se dem. Men disse dagene er begge planetene godt ut til venstre for Solen (det som astronomene kaller øst for..), og er derfor lette å se like etter solnedgang.

Men Merkur beveger seg litt fra dag til dag lengre mot høyre og mot Solen igjen. Det er den berømte Hjallis-effekten – passering i indre bane. Når Merkur nå etter noen få dager kryper nedover mot høyre for Venus og mot Solen igjen er det nettopp dette som skjer. Den kommer mot oss i banen sin for så å passere oss på innsiden av oss mot Solen.

Galileo Galilei (1564-1642). Bilde: Wikipedia common.

Planetenes vandring på himmelen ga de gamle astronomer og astrologer grå hår på hodet. Stjernene står på samme sted, mens planetene vandrer. Derfor kalles de «planeter» som kommer av gresk og betyr vandrer. Det var først når Galileo Galilei fikk sett Jupiter i teleskop og de 4 største månene rundt den, at vi fikk det første ugjenkallelige bevis på at Solen og ikke Jorden er sentrum i vårt solsystem. Før dette hadde vitenskapsfolk plundret med kompliserte jord-sentrerte modeller. Nå fikk vi det heliosentriske system. Aristoteles geosentriske univers sto for fall.

Idag kan vi le av dette, men i begynnelsen kostet slike kjetterske tanker flere astronomer livet på bål og i fengsel. Har mennesket kommet  lenger? Vitenskapen har, men stadige konflikter og ekstremisme Jorden rundt viser at på tross av kunnskap, har mennesket stadig en lang vei og gå.

La denne ukens planetdans derfor også være en påminnelse om dette. For å snu på et gammelt ordtak om Napoli: Se Merkur og «dø»!

Post gjerne bilder som svar på denne posten på facebook og Google+! Mange bilder av Merkur og Venus, samt av kometen C/2014 Q2 Lovejoy, finner du på spaceweather.com.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...