Perlemorskyer og mulig nordlys nyttårsaften

I flere dager har folk sett fantastiske perlemorskyer* på nordkalotten.  Dette er iskrystaller høyt oppe i atmosfæren som reflekterer sollyset selv når solen står godt under horisonten. Samtidig fortsetter solen sin aktive periode med stadige solflekker som sender plasmaskyer (CME) mot jorden og de som får klar himmel nyttårsaften kan håpe på et himmelsk nyttårsfyrverkeri med nordlys selv i sør-Norge:

Solflekk som sendte en god dose plasma i retning jorden den 28. desember. Antatt ankomst jorden rundt nyttårsaften. Bilde: NASA’s Solar Dynamics Observatory.

Perlemorskyer 26. desember. Foto: Nenne Åman, Sverige/Spaceweather.com.

Ref: spaceweather.com

Perlemorskyer eller polarstratosfæriske skyer er skyer som blir dannet om vinteren i stratosfæren i høyder på 15000 til 30000 m, og ligger dermed dobbelt så høyt som cirrusskyer i troposfæren.

Perlemorskyer blir dannet i svært lave temperaturer, under -78°C. Temperaturen kan bli så lav i den lavere stratosfæren om vinteren. I Antarktis kan temperaturer under -88°C ofte danne perlemorskyer type II. Slike lave temperaturer er ikke så vanlig i Arktis. Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan sola skinne på dem fra under horisonten. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som når lys går gjennom et prisme, og et flott fargespekter oppstår. Man kan best se perlemorskyer når sola er like under horisonten.

 

Kilde: Wikipedia.org

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...