Ny dvergplanet oppdaget

Bilde: NASA / JPL / Horizons

Bilde: NASA / JPL / Horizons

Forskere i Chile har oppdaget en ny dvergplanet med det foreløbige navnet 2014 UZ224. Dette er det tredje fjerneste objektet i solsystemet oppdaget hittil. UZ224 svever 91,6 ganger lenger vekk fra solen enn jorden. Bare dvergplanetene Eris og V774104 er oppdaget lenger ut. Dette er det området vi kaller den «spredte disk» (scattered disc) og ligger utenfor Kuiperbeltet. Forskerne antar at UZ224 opprinnelig har tilhørt Kuiperbeltet, men på ett eller annet tidspunkt blitt drevet ut i sin nåværende bane av Neptuns tyngdekraft.

Mye er enda ikke kjent om den nye dvergplaneten da den foreløbig bare er observert en håndfull ganger. Den er antatt å bruke 1140 år på sitt omløp rundt solen. Banen er sterkt elliptisk med minste avstand til solen på 38 ganger og lengste avstand 179,8 ganger lenger ut enn jorden. Den beregnede størrelsen er rundt 500 km i diameter og i grenseland for hva som defineres som dvergplanet av den internasjonale astronomiske union IAU.

Bilde: Victor Blanco teleskopet, Chile.

Bilde: Victor Blanco teleskopet, Chile.

UZ224 ble første gang observert et team ledet av David Gerdes (University of Michigan) i august 2014 med bilder fra kameraet Dark Energy Camera (DECam) ved Victor Blanco teleskopet i Chile. Dette kameraet er en del av Dark Energy Survey som kartlegger de store kosmiske strukturene i universet og fjerntliggende objekter. Med begrenset observasjonstid tok det forskerteamet over 2 år for å få nok observasjoner til å bekrefte den nye dvergplaneten.

Bakteppet for oppdagelsen er astronomers jakt på en mulig «Planet Ni» – en teoretisk beregnet kjempeplanet som kanskje skjuler seg lenger ut i solsystemet. Bonusen med denne klappjakten er oppdagelser av mindre objekter som nettopp 2014 UZ224.

Dette innlegget ble publisert i Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...