Månen bombarderes oftere enn antatt

Bilde: NASA/GSFC/Arizona State University.

Nyere nedslag på månen oppdaget med bildepar fra NASA’s LRO-sonde. Bilde: NASA/GSFC/Arizona State University.

Stein fra verdensrommet treffer månen oftere enn tidligere antatt. Gjennom å sammenligne bilder fra NASA’s sonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) fant et forskerteam ved universitetet i Arizona 222 nye nedslagskratere. Det er 33% flere enn forventet.  Kraterne var mellom 10 og 143 meter i diameter. Forskerne gikk gjennom bildepar fra nærmere 7% av månens overflate.

De gule prikkene viser de nye kraterne på månens overflate. De to røde prikkene angir to nedslag som også ble sett fra jorden. Bilde: NASA/GSFC/Arizona State University.

De gule prikkene viser de nye kraterne på månens overflate. De to røde prikkene er nedslag som også ble sett fra jorden. Bilde: NASA/GSFC/Arizona State University.

Forskerne beregnet også at disse nedslagene slår opp månestøv (regolitt) fra overflaten 100 ganger raskere enn tidligere anslag. Dette vil i praksis si at månen må ha vært vulkansk aktiv lenger enn vi har trodd, siden alderen til de gamle lavastrømmene på månens overflate er beregnet etter antallet meteoridenedslag de har. Dersom meteoridenedslag har skjedd oftere, må lavastrømmene være yngre.

Hull tvers gjennom parabolantennen til romteleskopet Hubble som skyldtes en micrometeroide, dvs. romstøv. Bilde: NASA.

Hull tvers gjennom parabolantennen til romteleskopet Hubble som skyldtes en micrometeroide, dvs. romstøv. Bilde: NASA.

Bombardementet fra verdensrommet er ikke noen nytt. Det er det som gir oss stjerneskudd her på jorden. På bakken er vi beskyttet av en 100 km tykk atmosfære. Den sørger for at de fleste steinene brenner opp nettopp som stjerneskudd. Utenfor atmosfæren er det derimot en «skytebane». Den internasjonale romstasjonen og satellitter blir truffet med jevne mellomrom. Dette er en av de største truslene ved bemannede romferder i tillegg til strålingen fra solen og verdensrommet. Det er vidt anslått at mellom 5 og 300 tonn romstøv treffer jorden hver dag.

Selv om sjansen for å treffes av en stein på månen er liten, vil de nye dataene følger for sikringen av fremtidige boliginstallasjoner, både på månen og etterhvert på Mars. Støv og stein fra rommet treffer jorden som månen med hastigheter på mellom 38.000 og 248.000 km/time. Da nytter det ikke med paraply.

Ordforklaring:
Meteoride er støv og stein som flyr ute i verdensrommet, de fleste bare millimeter store.
Meteor er stjerneskudd, dvs. en meteoride som kommer inn i atmosfæren og brenner opp.
Meteoritt er de få steinene som klarer å nå bakken før de har brent opp.

Kilder: space.com og universetoday.com.

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...