Skal teste laseroverføring på 622 Mbps fra Månen!

Dagens mest spektakulære bilde av LADEE utskytingen med Empire State i forgrunnen ble tatt av Ben Cooper fra toppen av Rockefeller-senteret i New York. Bilde delt fra Flickr.

En vellykket oppskyting lørdag morgen norsk tid og fantastiske bilder har gledet verden, men et problem med styringsrakettene oppsto.

Etter å ha blitt frigjort fra den siste delen av Minotaur V utskytings-raketten, oppsto det for høy spenning i kretsene til styringsrakettene («reaksjons-hjulene») og disse ble automatisk stengt ned av fartøyets computer. Dette var uventet, men kan skje i følge NASA sin oppdatering. LADEE er helt avhengig av styringsrakettene når den etter noen ukers fartsøkning rundt Jorden skal finsikte seg mot Månen og deretter skal justere seg inn i korrekt bane rundt denne. Styringsrakettene («reaksjonshjulene») ble fikset samme kveld.

Laseroverføring som får Altibox til å blekne: Vel fremme rundt Månen, skal LADEE teste ut et nytt laseroverførings-system som  får Altibox til å blekne. Tre stasjoner på Jorden kan opprette forbindelse med LADEE via en laserlink, og med denne skal man kunne overføre bilder og data ned til Jorden raskere enn noen gang.

Skisse for laseroverføringen mellom LADEE og Jorden. Jordstasjon vist til høyre. Bilde: NASA.

Skisse over laseroverføringen mellom LADEE og Jorden. Jordstasjon vist til høyre. Bilde: NASA.

Når overføring skal skje, peiles først en av disse stasjonene inn og etablerer en link med LADEE, hvoretter data kan overføres med fantastiske 622 Mbps, med 25% mindre strømforbruk og vesentlig færre sendeforstyrrelser enn tidligere. Dette er 6 ganger mer enn dagens beste radiooverføring fra Månen, og tilsvarer over 100 HD-TV sendinger samtidig! Selv om dette er enveis overføring, kommer det tett oppunder Lyses maksimale hastighet på 800 Mbps (400/400) – men med en avstand på rundt 400.000 kilometer. Vi forventer en fremtidig måneversjon av American Masters i golf med direkte overføring!

Vi har søkt internett opp og ned, og lagt ut etterlysning for å finne en tjeneste som kan fortelle hvor LADEE befinner seg til enhver tid. Vi kommer tilbake med lenke til denne hvis vi får napp!

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...