Jupiter nærmest Jorden idag

Jupiter og de 4 galileiske måner.

Jupiter og de 4 galileiske måner sett gjennom et 10 tommers teleskop. Foto: Jan Sandberg.

Idag passerer vi Jupiter «i indre bane». På fagspråket kaller vi dette Jupiter i «opposisjon» – det vil si at planeten står på eksakt motsatt side av oss i forhold til Solen. Det vil også si at vi i er nærmest den største planeten i solsystemet i år. Muligheten er derfor bedre enn på lenge å se Jupiter og de 4 galileiske månene selv med et lite teleskop eller en god kikkert. Her kan du lett finne hvilke fire måner du ser:

Jupiters måner i sanntid fra Sky&Telescope.

Jupiters måner i sanntid fra Sky&Telescope.

Jupiter og dens fire store måner har en helt spesiell plass i astronomiens historie og vår oppdagelse av verdensrommet. Det var nemlig disse månene Galileo Galilei oppdaget som første menneske når han kikket inn i verdens første teleskop i 1610, for 400 år siden. Gjennom observasjon av månenes bevegelser forsto han raskt at de kretset rundt Jupiter, og vi hadde det første vitenskapelige bevis mot at alt kretser rundt Jorden. Det ble slutten på Aristoteles rundt 1000 år gamle geosentriske verdensbilde og også startskuddet for den moderne vitenskapelige metode, der teori og observasjon går hånd i hånd.

I tillegg løsnet «proppen i ketsjupflasken» for moderne astronomi. Gjennom nøyaktige opptegninger av de fire månenes vandringer rundt Jupiter, ble det mulig for den danske astronomen Ole Røhmer bare få tiår senere å bevise at lyset faktisk har en hastighet og anslå denne i 1676.

Når banene til de fire månene var nøyaktig fastsatt, var det ingen annen forklaring på den over 16 minutters forsinkelsen månenes baner tilsynelatende viste når Jupiter sto langt fra oss på baksiden av Solen – enn at lyset faktisk bruker tid for å tilbakelegge store avstander. Han anslo lysets hastighet til 220.000 km per sekund, men bommet med 36% på grunn av at Jupiters avstand til Solen på den tiden var undervurdert. Idag vet vi med stor nøyaktighet at lysets hastighet er nær 300.000 km per sekund.

Jupiter stiger majestetisk opp over horisonten i øst hver kveld fremover, og står høyt i sør ved midnatt. Få i tillegg med deg Venus mot vest etter solnedgang!

Jupiter mot øst kl 20:00. Stjernebildet Orion til høyre i bildet, og den lyseste stjernen på himmelen Sirius nedenfor. Skjermdump: Stellarium.

Jupiter mot øst kl 20:00. Stjernebildet Orion til høyre i bildet, og den lyseste stjernen på himmelen Sirius i Store Hund nedenfor. Skjermdump: Stellarium.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...