Hva skjedde med atmosfæren til Mars?

Kunstnerisk tolkning av MAVEN i bane rundt Mars. Bilde: NASA’s Goddard Space Flight Center.

NASA har annonsert en pressekonferanse om hva som skjedde med atmosfæren til Mars 5. november kl 20:00 norsk tid, basert på funn fra sin romfarkost  Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN).

Følg pressekonferanse direkte her. Tidspunktet for pressekonferansen er lagt inn i Astronomikalenderen i menylinjen, og kan lett kopieres over i din egen kalender derfra.

Mange teorier er utviklet om hva som har skjedd med Mars-atmosfæren. Man tror at Mars hadde en atmosfære som jorden og Venus når den solsystemet ble dannet. Hovedteorien er at når Mars sitt indre ble nedkjølt, hadde ikke planeten lenger en flytende kjerne som kunne generere et magnetfelt som beskyttet atmosfæren mot solvinden, og atmosfæren ble gradvis blåst bort og redusert til det den har idag.

Romsonden MAVENs hovedformål har vært å kartlegge Mars sin øvre atmosfæren og dens samspill med solvinden. Funnene som NASA vil presentere på torsdag vil sannsynligvis være grunnleggende for å forstå hva som skjedde med Mars.

Annonseringen av pressekonferansen finner du på denne linken: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-announce-new-findings-on-fate-of-mars-atmosphere

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...