Bokanmeldelse: Himmelkalenderen 2014

Norge er et lite land når det kommer til astronomi. Derfor er det ekstremt prisverdig når noen tar seg jobben med å sette sammen en egen almanakk om himmelen, og i tillegg tar risikoen å utgi boken på eget forlag. Det er nettopp hva astronom og ESO-kontakt i Norge Jan-Erik Ovaldsen har gjort. Vi har kjøpt Himmelkalenderen 2014, og dette er vår uavhengige vurdering av boken:

Forsiden til Himmelkalenderen 2014. Bilde: Himmelkalenderen.no

Forsiden til Himmelkalenderen 2014. Bilde: Himmelkalenderen.com

Himmelkalenderen kommer i et hendig lommeformat 11,5 x 16,5 cm, så den er lett å ta med seg overalt. Den går raskt til en innholds-side og introduksjon om bruk, og er meget oversiktlig lagt opp. Etter en generell almanakkside med merkedager for året, går den rett på en uke for uke kalender med månefaser, interessant solsystem- og planetinformasjon gitt for hver dag. Her er det også plass til å skrive inn egne notater. Så hvis du kun trenger lite plass for å notere egne observasjoner eller merkedager, er dette en fin bok å oppbevare  også som senere referanse.

Etter kalenderdelen kommer det vi setter aller mest pris på. Hvis du har nærmest null kunnskap fra før om himmelen, solsystemet og stjerner, er de resterende 130 sidene i boken en perle av et minikurs i astronomi. Hvert tema står listet opp i innholdsregisteret, og på få sider får du en presis og lett tilgjengelig introduksjon om emnet. Vi er imponert over mengden informasjon det er mulig å putte inn  i et så lite format, og ikke minst over det lett forståelige språket som er brukt. Jan-Erik Ovaldsen kan sitt fag, og er i tillegg istand til å formidle det på en enkel, presis og god måte. I tillegg er disse sidene pakket med det siste av de beste bildene fra ulike kilder. Her er det ingen blåkopi fra fjoråret, men en nitid jobbing med å oppdatere og forbedre innholdet som ligger bak. To eksempler er det infrarøde 23-års jubileumsbildet fra romteleskopet Hubble av Hestehodetåken og bildet av meteoritten som slo ned over byen Chelyabinsk i Russland 15. februar i år.

Hestehodetåken i stjernebildet Orion i infrarødt lys. Dette bildet var Hubble romteleskops 23 års jubileumsbilde i 2013. Foto: NASA, ESA, og Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

Hestehodetåken i stjernebildet Orion i infrarødt lys. Dette bildet var Hubble romteleskop sitt 23 års jubileumsbilde i 2013 og viser stjernefødsler inni selve støvskyen. Foto: NASA, ESA, og Hubble Heritage Team (AURA/STScI)

Noe av det beste kommer til slutt. En oversikt over de ulike astronomiske lokalforeningene i Norge for å ta kontakt med disse, og lenker til mer informasjon på nettet. Til slutt er det to sider med råd om utstyr, som begynner med: «Man trenger ikke utstyr for flere titusener for å nyte eller studere nattehimmelen. Faktisk kan det være vel så interessant å bare rette blikket opp mot stjernene..» Vi kunne ikke vært mer enig! Helt til slutt er det flere gode tabeller over ulike himmellegemer, tall og astronomiske begreper. Boken er dessuten kjemisk fri for all reklame, et lite under i seg selv bokens lave pris tatt i betraktning. Den koster kun kr 149,- pluss brevporto. I våre øyne er den verdt nærmere det dobbelte.

Når det er sagt, har Himmelkalenderen også noen få svakheter, som likevel ikke overskygger det gode hovedinntrykket av boken. Vi kan ikke forstå hvorfor de spennende meteor-svermene er utelatt fra ukekalenderen og oversikten over astronomiske begivenheter på sidene 75-78.  Man må selv følge med på side 94 for å få med seg disse. Videre savner vi nevnt de kometene som vi allerede nå vet vil være synlige i 2014, som kometen C/2012 S1 ISON som er spådd å muligens kunne bli århundrets komet i november og desember i år, men som også vil være synlig til utpå nyåret, og som vi dessuten kan regne med å få en stjerneskudd-storm fra rundt 12. januar når Jorden passerer rett gjennom restene fra den.

Skal vi plukke, savner vi også ørlite om romprogram og romferder. Det er nemlig knallkjekt å se satellitter passere i høy hastighet, og presis kunne følge den internasjonale romstasjonen ISS og blinkene fra Iridium-satellittene! I lenker til astronomi-ressurser på nettet savner vi dessuten anbefalinger til noen gode PC-programmer og mobil-apper som finnes, og til de mest sentrale internasjonale nettressursene for god og rask tilgang til stjernekart og aktuelle objekter som f.eks heavens-above.com, selv om alle disse står listet opp under astrolinker på himmelkalenderen.com. Vi savner også litt om nordlys og fotografering av natthimmelen.

Uansett er dette som småplukk å regne, og plassen er begrenset i et så hendig format. Vi anbefaler Himmelkalenderen på det varmeste. Denne boken bør ligge under mange juletrær 24. desember! Du kan selv bestille boken direkte fra  Himmelkalenderen.com.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet, Universet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...