Venus på sitt beste!

En klar Venus har hengt på kveldshimmelen i mange uker nå. Her til venstre i bildet sammen med nymånen over Jærhavet tidligere i høst. Bilde: OJ Nordhagen.

Torsdag 12. januar står Venus høyest på himmelen etter solnedgang. Ser du mot sørvest i tidlig på kvelden kan du ikke unngå å få øye på vår søsterplanet!

Venus er det lyseste objektet på himmelen nest etter solen og månen. På sitt lyseste kan man se Venus selv på høylys dag. Ikke langt til venstre og litt høyere for Venus kan du nå også se Mars. Denne er noe svakere og med et klart rødlig skjær.

For å forstå planetenes og stjernenes «vandring» over himmelen må man prøve å tenke tredimensjonalt. Alt beveger seg i baner i forhold til hverandre og det kan være vanskelig å fatte uten å se på kartet under:

Skjematisk bilde sett «ovenfra» av solsystemet. Jorden i blått rett over  og litt til venstre for solen, Venus og Mars til høyre for jorden. Alle planetene beveger seg mot klokken rundt solen, og de innerste raskere enn de lenger ut. Skjerdump fra ThePlanetsToday.com.

Torsdag 12. januar er Venus i såkalt størst «østlig elongasjon». Det vil på vanlig norsk si at den da står lengst vekk til venstre for solen – sett fra jorden.

Jo nærmere en planet går rundt solen – jo høyere hastighet har den i sin bane. I tillegg til at de har kortere baner jo nærmere de går solen, vil dette si at både Venus og Merkur «runder» solen oftere enn jorden og passerer oss «i indre bane». Jorden i sin tur passerer Mars og de andre ytre planetene på innsiden. Alle planetene beveger seg mot klokken på skissen.

Husk at også jorden roterer (også den mot klokken på skissen over), så ved solnedgang forsvinner først solen ned under horisonten i vest sett fra oss, mens først senere «følger» Venus og Mars etter. Egentlig er det bare slik det ser ut, siden vi står på overflaten av en spinnende kule. Jorden roterer østover – og derfor «stiger» alt opp i øst, og «går ned» i vest når vi ser på himmelen.

Det er tidvis meldt bra vær de kommende dagene. Ut og se på Venus etter solnedgang!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...