Se Merkur etter solnedgang

Nymånen, Mars og Merkur i perfekt rettvinklet trekant 29. mars etter solnedgang. Bilde: Stellarium.

Den innerste planeten Merkur vil 1. april være i sin største vinkelavstand til venstre for solen. Den er dermed forholdsvis lett synlig etter solnedgang fra sør-Norge.

[På fagspråket kalles dette størst «østlig elongasjon». Merkur beveger seg da etter solen på himmelen sett fra jorden, og er derfor synlig etter at solen har gått ned. ]

Lett å finne

Finn et sted med fri sikt mot horisonten vestover ved solnedgang, og merk deg hvor solen går ned. Få også med deg det rosa og oransje Venusbeltet lavt på østhimmelen samtidig, og etterhvert den blågrå jordskyggen som stiger opp under.

Merkur begynner å bli synlig ca 40 minutter etter solnedgang litt opp og til venstre fra der solen gikk ned. Bruk en liten kikkert og vær tålmodig. For hvert minutt som går blir Merkur lettere å finne på den stadig mørkere kveldshimmelen.

Merkur er i disse dager litt over 2 timer «etter» solen i sin gang over himmelen. Hvis du har fri sikt til horisonten og klar himmel, skal du kunne glede deg over synet i over en time fra det blir mørkt nok til at du kan se den.

Lettest å finne er Merkur 29. mars. Da har den besøk av en nydelig nymånesigd rett til venstre for seg. Som bildet over viser, står den da i en perfekt rettvinklet trekant også med Mars, som blir synlig ca 1/2 time etter Merkur. Ser du Mars og månen har du altså en perfekt guide til Merkur. Dette er dagen for en perfekt måne-planet-trippel.

Alle disse dagene har du uansett Mars til å guide deg: Følg med kikkerten fra Mars og ned mot stedet du merket deg at solen gikk ned.

Å se Merkur er spesielt utfordrende for oss nordboere. Solen og planetene går nemlig i en flatere bane mot horisonten jo lengre nord du er, og kvelds- og morgenhimmelen er derfor lengre lyse enn i sør.

God jakt, og clear skies!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...