San Lorenzos tårer – Perseidene 12-13. august

Stjerneskuddstorm. Dette viser flere enkeltbilder lagt oppå hverandre. Bilde: NASA/JPL.

Perseidene stjerneskuddstorm topper seg i år natten mellom lørdag 12. og søndag 13. august. Da passerer jorden gjennom den tetteste delen av støvskyen etterlatt av kometen 109/P Swift-Tuttle. Dette er en periodisk komet med diameter på 10 km og en omløpstid rundt solen på 133 år. Når disse støvkornene treffer atmosfæren brenner de opp på grunn av friksjonen mot luftmolekylene. Det er dette vi ser som stjerneskudd, altså meteorer.

Perseidene stråler ut fra samme punkt på himmelen i stjernebildet Perseus. Dette kalles radianten. Bilde: Stellarium.

Hvor og når?

Perseidene har navnet fra stjernebildet Perseus, der det ser ut som stjerneskuddene stråler ut fra. Dette kalles radianten. Men støvkornene kan treffe hvor som helst på den delen av atmosfæren som treffer støvskyen. Stjerneskuddene kan derfor oppstå overalt på himmelen. Perseus står allerede høyt i nord-øst når det blir mørkt (se bilde til venstre). Merk «W» i Cassiopeia like ved siden av for å finne vei.

Siden stjerneskudd stort sett er ganske svake i lysstyrke, er det viktig å finne et sted med mørkest mulig (og selvsagt klar) himmel. Jo lengre vekk fra byer og tettsteder, jo bedre. Det beste er et åpent område med vidt utsyn siden stjerneskuddene som sagt kan opptre overalt på himmelen. Dernest gjelder det å smøre seg med tålmodighet, rigge seg til på et liggeunderlag eller en liggestol og kikke opp… rett og slett.

I år vil imidlertid månen ødelegge noe av festen. Den stiger opp allerede før midnatt og er 70% belyst, så i praksis er derfor den beste tiden lørdag kveld – fra det blir mørkt og frem til måneoppgang. Bare de lyseste stjerneskuddene vil være synlige etter dette.

San Lorenzo, katolsk helgen, døde som martyr 10. august 258. Bilde: Wikipedia commons.

Sankt Lorenz sine tårer

Perseidene forbindes med den kristne martyren Sankt Lorenz som døde den 10. august 258 e.Kr. Han ble drept etter ordre fra den romerske keiseren Valerian om å utrydde alle kristne ledere, biskoper og diakoner for å stoppe «spredningen». Det var røst i år 313 at kristendommen ble tillatt under keiser Konstantin.

Denne stjerneskuddstormen kalles da også på italiensk «le lacrime di San Lorenzo» – Sankt Lorenz sine tårer – siden de kommer nettopp på denne tiden av året og ble forbundet med hans død.

Dette kan gi grunn til en viss ettertanke:

Siden jorden treffer kometens bane hvert år i august, er vi i praksis på kollisjonskurs en eller annen gang i fremtiden.

Myten om at kometer er et dårlig varsel er det altså noe rett i…

Neste passering vil skje i august 2126, men da på trygg avstand. Mer spennende blir det i året 4479. Da er sjansen for en fulltreffer foreløbig er estimert til 1:1 million. Swift-Tuttle kalles da også av mange astronomer det farligste enkeltobjektet vi kjenner til.

Altså noe å tenke på under stjerneskuddhimmelen på lørdag…

Clear skies! 😉

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...