Nova i stjernebildet Perseus!

Oppdatering 6. mai 2018: Novaen må ha tapt seg på noen få dager, og muligens var anslag om lysstyrke 6 overdrevne. Ved selvsyn fra Klepp i kveld fant vi den såvidt med et mindre teleskop (2,5″). Den har nå lysstyrke mellom 8 og 9 sammenlignet med stjernene rundt. Den er ikke lenger et kikkertobjekt. Vi beklager feilen!

En nova synlig med bare øynene er ikke hverdagskost. I stjernebildet Perseus har en liten rød dvergstjerne kalt V392 Persei eksplodert og er nå lett å finne, ihvertfall med vanlig kikkert. Bruk finnerkartene under.

V392 Per markert med hvit ring midt i bildet. Capella rett til venstre er den lyseste stjernen i området. Stjernebildet Cassopeia markert med W oppe til høyre. N nederst står for Nord. Fra Stellarium.

Nærbilde av området. Capella til venstre og Mirfak i stjernebildet Perseus til høyre. Merk Den rettvinklete trekanten ned fra Capella og de tre stjernene over V392 Per (hvit sirkel). Fra Stellarium.

Detalj rundt V392 Per (hvit sirkel). Ledestjerner rundt markert med røde streker. Fra Stellarium.

Ellers i året står stjernebildet Perseus høyt på himmelen. Nå på våren derimot befinner stjernebildet seg lavt mot nord om natten, og med stadig lysere nattehimmel kan det være utfordrende å finne V392 Persei. Men med rapportert lysstyrke på rundt 6 Mag er det fullt mulig.

Fakta

V392 Persei er en liten rød dvergstjerne i et to-stjernesystem. Den suger store mengder gass fra den andre stjernen. V392 er derfor kjent for å ha utbrudd og varierende lysstyrke ettersom gassmengden den suger til seg varierer med avstanden mellom de to stjernene, men nova-eksplosjonen som vi nå observerer skjer svært sjeldent.

Mer info: Wikipedia og lyskurve. Ut og se! Clear skies!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...