Nordlys over sør-Norge!

Da er det en brukbart nordlys i sør-Norge. Det eneste som ødelegger litt er nesten fullmåne. Det kom uventet, men plutselig er jordens magnetfelt åpent for solvinden – og vips er det brukbare forhold.

Under vises grafikken som kan fås fra nordlystjenester. Bare å følge med til høyre på denne siden. Småbildene der viser sanntidsmålinger av nordlysforholdene, og ved å klikke på dem kommer du rett til kilden.

Røde søyler viser gode forhold i sanntid. Kp-verdier over 5 vil si at nordlys kan være er synlig selv i sør-Norge.

Røde søyler viser gode forhold i sanntid. Kp-verdier over 5 vil si at nordlys kan være er synlig selv i sør-Norge.

latest

Nordlysovalen viser i sanntid utbredelsen av nordlyset over den nordlige halvkule. Som bildet viser er det brukbart selv i sør-Norge akkurat nå.

Ellers kan vi anbefale facebookgruppen Nordlysobservasjoner. Der er det alltid våkne folk som følger med, og mange fine bilder. Er du medlem, kan du sette varsler til din egen tidslinje.

Nordlys kommer når partikler fra solen når jordens magnetfelt, og blir omdirigert ned i atmosfæren i en ring rund polene. For at dette skal skje, ihvertfall av omfang som er synlig selv i sør-Norge, må for det første solvinden være sterk nok – men det viktigste er at jordens magnetfelt av og til har en «svakhet» som gjør at solpartiklene blir dratt inn i jordens magnetfelt og ført ned i atmosfæren.

Det er alltid usikkert om de avleste verdiene faktisk gir nordlys – men ofte gir de en god indikasjon.  Til syvende og sist må man ut og se, helst på et mørkt sted med lite lyskilder mot nord. I byer og tettsteder er det kun det sterkeste nordlyset som er synlig, fordi lysforurensningen av himmelen fra all mulig belysning er sterkere enn nordlyset.

Mer om nordlyset kan du lese på de mange sidene på internett. De beste nordlysvarslene får man ved å følge med på sanntidsgrafikk som til høyre på disse sidene. De er basert på satelittmålinger av solvind og jordens magnetfelt.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...