Jupiter og månen i samstilling søndag

Følg fullmånen søndag kveld: Rett under vil du nemlig se Jupiter i nær opposisjon!

Dette er hverken et sjeldent eller spesielt syn fordi månen hver måned (sic!) flytter seg østover (mot venstre på himmelen) med 15 buegrader per døgn. Siden både månen og planetene svever i eller nær solbanen (eliptikken) vil både planetene og måne av og til stå nær hverandre i slike samstillinger på himmelen sett fra jorden.

Vakkert er det likevel. Og samstillingen viser vei til stjernebildene Vekten (Libra), Jomfruen (Virgo) med den klare stjernen Spica og stjernebildet Bjørnevokteren (Bootes) med gigantsjernen Arcturus og den nydelige nordlige kroen ((Corona Borealis) like til siden (se bildet).

Jupiter er nå omtrent rett utenfor oss i bane, såkalt opposisjon. Egentlig er det vi som passerer den i indre bane. Planeten er derfor nærmere oss enn ellers i banene våre.

Takk Jupiter for vitenskapen!

Det var Jupiters fire store måner som Galileo Galilei for første gang så i teleskop for over 400 år siden. Det forandret vårt verdensbilde for alltid: De fire månene kretset i baner rundt Jupiter med faste mellomrom. Alt kretset altså ikke rund oss, og jorden er ikke sentrum av universet! Galilei fikk livsvarig husarrest som takk.

På tross og på trass ble den vitenskapelig metode født: gjennom objektiv observasjon, ny teori og bekreftelse.

Det var også Jupiters fire måner som gjorde at den danske astronomen Ole Rømer i generasjonen etter Galilei konkluderte med at lyset har en hastighet. Når Jupiter står på siden av solen og dermed lengre vekk fra oss, observerte han nemlig at månene tilsynelatende var «forsinket» i sine faste baner rundt planeten. Hans enkleste løsning på gåten var at lyset fra månene brukte tid på å nå oss. Det bare virket som om månene var forsinket! Ole kom senere på kant med den nye danskekongen og måtte dra i landflyktighet.

Historiene om Jupiter er også politiske: Samtiden vet ofte ikke å sette pris på sine store. Det fikk vår egen Henrik Ibsen erfare. Idiotene leser sannheten som «fake news».

Jupiter endret vårt verdensbilde og månen har 12 av oss gått på. Universet har aldri vært det samme siden (for oss mennesker). Ut og se!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...