Geminidene og superfullmåne 13 desember

Geminidene stråler ut fra radianten i stjernebildet Tvillingene (Gemini) merket med rødt kryss. Fullmånen like til høyre. Skjermdump fra Stellarium.

Den 13. desember er det klart for Geminidene, en av de beste stjerneskuddsvermene i året. I 2017 vil imidlertid årets tredje superfullmåne på rad ødelegge noe av moroen. Men Geminidene er kjent for sine ildkuler, ekstra sterke stjerneskudd, som klart vil være synlige på tross av månen.

De fleste stjerneskuddsvermene får vi når jorden flyr gjennom støvrester etter kometer. Under Geminidene derimot flyr vi gjennom restene etter asteroiden 3200 Phaethon, som har etterlatt seg noen større sandkorn og grus. Det er disse som gir ildkulene.

Se mot øst noen få timer etter solnedgang. Fra bildet over vil du kunne kjenne igjen de to stjernene Pollux og Castor i stjernebildet Tvillingene (Gemini) til venstre for månen der stjerneskuddene vil se ut som de kommer fra.

Rett under månen finner du stjernebildet Orion som kommer høyere på himmelen for hver kveld. De tre beltestjernene i midten av Orion peker ned til venstre mot den klareste stjernen på himmelen Sirius som kommer til syne litt senere på natten (under horisonten på bildet).

Bruk også anledningen til å nyte måneoppgangen samtidig med solnedgangen samme ettermiddag! Dette er den tredje og siste superfullmånen i år.

Med ønske om en skyfri aften!

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...