Eta-Akvaridene meteorsverm topper i helgen

Finnerkart Eta-Akvaridene 6. mai for Vestlandet kl 03:30 (Oslo kl 03:10). Merk at stjerneskuddene sveiper over hele himmelen, så det beste er å ligge på rygg og se rett opp. Bilde: Stellarium.

Tidlig lørdag morgen er det beste tidspunktet for å se stjerneskuddsvermen Eta-Akvaridene. Disse sterneskuddene skyldes millimetersmå støvkorn etterlatt av Haley’s komet som jorden nå passerer banen til.

Når støvkornene treffer atmosfæren med stor hastighet, blir friksjonen og varmeutviklingen så stor at luftmolekylene rundt gløder. Dette er stjerneskuddstripen vi ser. Selve støvkornene løser seg opp – de nærmest «fordamper» på grunn av varmen og påkjenningene som bryter ned de sterke bindingene mellom atomene i steinen.

Eta-Akvaridene er en av de beste meteorsvermene gjennom året og man kan forvente mellom 30 og 60 stjerneskudd i timen.

Selve radianten – stedet på himmelen stjerneskuddene ser ut til å stråle ut fra – kommer ikke over horisonten i øst før i 3-tiden natt til lørdag. Men sterneskuddene kan fare over hele himmelen – så det beste er å legge seg flatt på et mørkt sted og se rett opp. Finn et sted så langt unna gatelys som mulig.

Ytterligere knask på himmelen disse timene:

  • Tre mindre meteorsvermer har også sine maksima disse dager: Eta-Lyridene, Alfa-Scorpidene og Mai-Libridene. Se bildet.
  • Når det begynner å bli lyst i 5-tiden stiger Venus opp i øst – nå godt synlig som morgenplanet.
  • Sommer-triangelet har nå kommet over horisonten og står høyt i sør-øst. Den er synlig selv de lyseste nettene om sommeren og består av de klareste stjernene i tre stjernebilder: Deneb i Svanen oppe til venstre, Vega i Lyren oppe til høyre og Altair i Ørnen nederst. Se bildet under.
  • Stjernebildene Svanen og Ørnen står i Melkeveien – så ta med kikkert og bli forbløffet over tettheten av stjerner! Rett over Altair i Ørnen kan du finne Pilen, og rett ovenfor den igjen er «kleshengeren» – en liten samling stjerner som former figuren til en kleshenger opp-ned.
  • Jupiter lyser klart i sør-vest til venstre for månen, og Saturn står lavt i sør.

Ha en skyfri natt – Clear skies!

Stjernebildene inntegnet og merket sammen med askerismen Sommertriangelet. Bilde: Stellarium.

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...