De små hjelperne – Almanakkene for 2018

Himmelkalenderen 2018 utgitt av astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen.

I en nettverden med nettsider og apper for det meste, kan almanakker og syvende sanser virke overflødige og utgåtte på dato. Sannheten er imidlertid at vi elsker dem. Slik er det også med de to astronomi-almanakkene Himmelkalenderen og Almanakk for Norge.

Begge er muligens unngåelige siden all informasjonen nå finnes på nett, men da må du lete. Himmelkalenderen har da også en egen nettversjon (akkurat som vår kalender – se menylinjen over).

Poenget er det som skjer i bokbransjen generelt: Boken er «tilbake». Vel, bøker har egentlig ikke vært ute i det hele tatt.

«En bok i hånden er bedre enn ti på nettet»

Etter å ha blitt spådd en rask død etter ebøkenes inntog, har først og fremst leserne slått tilbake. Grunnen er åpenbar: Bøker bare føles bedre. Så enkelt er det.

Og på samme måte som Almanakk for Norge vekker minner om julekvelder et halvt decennium tilbake, er også Himmelkalenderen et rent eventyr i seg selv. Her er vår anmeldelser av årets utgaver for 2018:

Almanakk for Norge 2018 – rett til poenget og utgitt siden 1643 (!!)

Almanakk fra Norge er utgitt siden 1643.

Denne har vært med oss i generasjoner, med utgaver helt fra 1643. Det er tilbake til Reformasjonens tid! Almanakk for Norge er med andre ord ett levende samleobjekt og litteraturhistorie i seg selv.

Som alltid vekker Almanakk for Norge minner: Det var den faste julepresangen fra mormor til morfar hvert år sammen med det sedvanlige paret med sorte strømper.

Årets 2018-utgave er som alle tidligere utgaver kortfattet og oversiktlig, og som alltid i sort-hvitt. Den fins både på nynorsk og i bokmålsversjon. Mer er det nesten ikke å si om verket.

Her finner du den viktigste informasjonen om solen, månen og planetenes synlighet på himmelen – og alle årets merkedager. Og enkle gode stjernekart med planetenes vandringer. Punktum.

I tillegg har Almanakk for Norge en ekstra del med noe utvalgt tilleggsinformasjon om f.eks jakt og fiske og andre utvalgte emner som alltid er leseverdig.

Prisen er dessuten latterlig lav. Men siden almanakken er utgitt av Universitetet i Oslo med våre skattepenger, er prisen også helt riktig. Dette er en av gavene vi får tilbake fra vår felles investering i undervisning og forskning. Og det er vel verdt hver krone!

Himmelkalenderen 2018 – en komplett lærebok i astronomi!

Faksimile fra Himmelkalenderen 2018. Klikk for flere sider!

Vi i astronomiforalle.no har i flere år gledet oss over Himmelkalenderen. Det er særdeles få bøker på norsk om astronomi generelt. Og ingen verk som vi kjenner til, evner å fremstille vår nåværende kunnskap om jorden, solsystemet og universet på en så presis, kort og lettfattelig måte som nettopp Himmelkalenderen.

Så har da også forfatteren astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen finslepet nettopp denne evnen over tid. I våre øyne er årets utgave bedre enn noensinne.

Kalenderdelen er oversiktlig og har det du trenger av informasjon om himmelen, like god som Almanakk for Norge. Men det er resten av boken som utgjør selve «rosinen i pylså»:

Himmelkalenderen er intet mindre enn et selvstendig komplett læreverk om astronomi, med gode korte og forklarende tekster og et eventyrlig utvalg av de beste bildene fra astronomien. Boken har også fargerike himmelkart og fargeinndelingen av boken gjør den lett å bruke. I tillegg fins gode oversiktstabeller over det meste og en egen liste med ordforklaringer til slutt.

Ovaldsen har til og med tatt seg bryet med å liste opp alle de lokale astronomiforeningene landet over, så lesere kan utvikle interessen videre. Alt i astronomiens tjeneste.

Vi vil si det så sterkt: Hvis noen norsk bok noensinne kommer til å vekke interessen for astronomi og gi en grundig og rask forståelse av faget, er Himmelkalenderen 2018 verket! Denne bør inn i alle norske klasserom. Utrolig nok gjelder dette altså en almanakk…

Konklusjon

Begge almanakkene gjør jobben som almanakker, og begge bør under treet. Almanakk for Norge er levende litteraturhistorie i seg selv og har det du trenger. Himmelkalenderen 2018 er intet mindre enn et eventyr!

Astronomiforalle.no ønsker samtidig å takke forfatterne for begge verkene for den grundige og gode jobben de har gjort og forhåpentligvis vil fortsette å gjøre i mange år fremover.

[For ordens skyld: Astronomiforalle.no har ingen kommersielle tilknytninger til noen av verkene over eller til forfatterne.]

 

 

Dette innlegget ble publisert i Se fra Norge, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...