Verden gjør seg klar for James Webb Space Telescope

James Webb Space Telescope. Primærspeilet i gull har nesten tre ganger så stor diameter som Hubble. De blå flatene under teleskopet er egentlig fem sølvfargete seil som skal skygge for solen. Bilde NASA.

Det vil fortsatt ta to år før utskyting – men når James Webb Space Telescope (JWST) blir skutt ut sent i 2018 vil universet sett med våre øyne nok en gang endres en gang for alle. Med 100 ganger større følsomhet enn Hubble, vil JWST se tilbake til da de første stjernene og galaksene ble dannet OG det vil sannsynligvis plukke opp de første signaturene fra liv på planeter utenfor solsystemet.

Menneskets syn på himmelen og universet har gått gjennom dramatiske skifter de siste 400 år. Fra Galileo Galilei for første gang peilet inn et teleskop på Jupiter og dens fire store måner, har vårt syn på verden og oss selv blitt snudd på hodet flere ganger. Utover på 1700- og 1800-tallet oppdaget vi stadig nye planeter og vi begynte å danne oss et bilde av solsystemet, Melkeveie-galaksen – og en enda større evighet utenfor. Edwin Hubble gjorde på begynnelsen av 1900-tallet den banebrytende oppdagelsen at universet utvider seg i en stadig akselererende fart. Vi landet på månen i 1969. Og Hubble romteleskop ble sendt ut i 1990, og så fjernere og lengre tilbake i tid enn noen gang tidligere.

Utskytingen og plasseringen av James Webb Space Telescope. Bilde: NASA.

Om to år sender vi ut James Webb. Men først skal det store romteleskopet brettes sammen som et origami-papir for å få plass i en europeisk Ariadne-rakett. Deretter skal det sendes 1,5 millioner kilometer vekk fra jorden – nesten fire ganger lenger vekk enn månens bane, til det tyngdekraft-nøytrale området Lagrange 2. Der skal det brette ut igjen sine 5 solskjermer og alle sine 18 teleskopspeil under ekstrem kulde. Hvis du noengang har spilt i Lotto og bare har en smule sans for astronomi og følelse for et budsjett på 8 milliarder dollar, vil du forstå hva som står på spill…

Selv med en anti-vitenskapelig president i Det Hvite Hus, vil vi mennesker komme oss videre, se og lære helt nye ting om oss selv og universet. Vi gleder oss!

Her er NASA’s siste film om teleskopet:

 

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet, Universet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...