National Geographic Channel «Mars» – anmeldelse

Astronomiforalle.no anmelder serien «Mars» som kommer på National Geographic Channel fra søndag 13. november. Vi lander på en sterk anbefaling, les mer under.

Fra serien "Mars". Bilde: National Geographic Channel.

Fra serien «Mars». Bilde: National Geographic Channel.

Forskjellen mellom drama og dokumentar er vanligvis klar. I et grenselandet mellom disse er de såkalte «dokudrama». Dette kan være rene dramatiseringer basert på faktiske hendelser som f.eks «Alle Presidentens Menn» om Watergate-skandalen og «Apollo 13» om måneferden som gikk galt. Disse søker å gjengi et faktisk hendelsesforløp på en dramatisert måte med skuespillere.

Naturserier har ofte motsatt utgangspunkt, der rene dokumentaropptak blir satt sammen til en dramatisk historie i den endelige produksjonen. BBC, sir David Attenborough og National Geographic Channel er blant de fremste produsentene av slike filmer og serier.

Den nye serien «Mars» fra National Geographic Channel tar imidlertid sikte på å være både drama og dokumentar på én og samme tid. Den prøven har de bestått!

Fra serien "Mars". Bilde: National Geographic Channel.

Fra serien «Mars». Bilde: National Geographic Channel.

Gjennom en intens dramatisering av en tenkt Marsferd i året 2033 følger vi seks astronauter under menneskehetens første landing på den røde planeten. Vi følger både selve ferden og bakkekontrollen, ispedd fiktive intervjuer som tar oss nærmere både astronautene og personene på bakken – deres følelser, drømmer og frykt.

Parallelt kjøres et rent dokumentarløp med historiske klipp og faktiske intervjuer med noen av vår tids fremste eksperter på romfart og Mars. Stjernegalleriet er her stort, med alt fra James A. Lowell som skulle vært 5. mann på månen med Apollo 13, til kjendis-astrofysikeren Neil deGrasse Tyson og ikke minst Elon Musk, vår tids største gründer fra SpaceX og Tesla Motors.

Hver episode belyser en viktig side ved bemannede Mars-ferder og oppholdet der. Den dramatiserte og meget spennende handlingen blir ytterligere forklart med de innklippete dokumentardelene. Skiftene mellom dokumentar og drama kan i begynnelsen oppleves som litt forvirrende, inntil man lærer at seriens kjennetegn «2033» innleder drama-sekvensene.

Resultatet totalt sett er intet mindre enn imponerende. Serien burde få plass i naturfag på alle skoler. Her er de ulike tekniske utfordringene og farene ved romferder så grundig belyst med både drama og fagfolk at læringseffekten er høy.

På den mer kritiske siden noterte vi en viss skuffelse over fraværet av både oppskytingen (som kommer til å være formidabel) og selve landingsøyeblikket på Mars. Vi savnet dessuten noe om den «laaange» reisen til Mars. Den vil ta måneder og er et potensielt stort kjedsomhetsproblem. På den andre siden er det «første lille skritt» på planeten godt skildret.

Det kan også være vanskelig å følge alt det tekniske som går galt (og det meste som kan gå galt går galt – uten spoilere forøvrig), men vår før-visning var uten norsk undertekst. Litt i ball har det gått for produsenten i enkelte små detaljer, men det ødelegger ikke hovedinntrykket.

Serien smaker muligens av promo og pengeinnsamling for Elon Musk og SpaceX sin Mars-satsing. Det kan være greit å ha i bakhodet at mannen ikke er den eneste som jobber mot Mars, SpaceX har opplevd flere alvorlige tilbakeslag og de har enda ikke fløyet en eneste levende sjel «uttaskys». Den erfaringen er det bare de kinesiske, russiske og amerikanske romfartsorganisasjonene som har. Produsenten bedyrer at sponsing ikke har forekommet. Som motvekt likte vi godt idéen i serien der et bredt internasjonal samarbeid står bak.

Den kunstneriske kvaliteten i drama-delen er høy. Dette er en gjennomført produksjon, med gode skuespillere, en gripende story og ypperlig filmteknikk. For eksempel er den psykedeliske musikkvideoen med plakat-tekstene i begynnelsen av episode 2 en opplevelse i seg selv.

Astronomiforalle.no er opptatt av folkeopplysning. «Mars» er meget vellykket som dette. Fagstoffet er grundig og korrekt, men samtidig lett å følge. Drama-delen styrker kunnskapen, samtidig som den viser de menneskelige følelsene og lidelsene på en troverdig og nær måte. På godt norsk heter dette «hele pakken»: National Geographic Channel har klart å formidle både dramaet og vitenskapen fra menneskehetens neste store sprang.

Serien anbefales!

[«Mars» har ikke angitt aldersgrense og serien blir tekstet på norsk. De tildels sterke realistiske dramascenene gjør at Astronomiforalle.no likevel vil sette 10 år med foreldre som grense.]

Anmeldelsen er basert på episode 1 og 2.

Fra produksjonen av serien «Mars»:

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...