NASA-budsjett kutter klimaprosjekter og asteroideslep

Den nyvalgte presidenten i USA tar grep som forventet i budsjettforslaget for 2018. For å finansiere sin planlagte militære opprustning, får også den amerikanske romorganisasjonen NASA føle øksen. Inntauingen av en asteroide til månebane og landingen på Jupiters måne Europa for å finne liv blir begge skrinlagt. Størst kutt opplever NASA’s klimaforskning, og hele NASA’s avdeling for utdanning blir lagt ned.

Klimakutt men ingen katastrofe

Utgående NASA direktør Robert M. Lightfoot Jr har hatt den tunge oppgaven å unngå de verste budsjettkuttene.

Den spesielle amerikanske administrasjonsmodellen gir presidenten direkte styring over offentlige tjenester i detalj – fra toppledelse ned til enkeltprosjekter og avdelinger. Den utgående lederen for NASA, Obama-utnevnte Robert M. Lightfoot jr, ser likevel ut til å ha reddet mer enn stumpene.

Fire nye prosjekter for overvåkning av jorden og klimautviklingen blir ikke finansiert. Dette er oppsiktsvekkende «i disse klimatider». Men Trump-folkene signaliserte tidlig en total nedleggelse av hele NASA’s klimaforskning, og dette har ikke skjedd.

En nedgang på 1% av NASA’s totale budsjett og 6% i NASA’s Earth Science divisjon som driver klimaforskningen er langt mindre enn fryktet. Tunge og banebrytende prosjekter som det nye James Webb teleskopet ser ut til å ha overlevd. Mange i NASA og romforskningen forøvrig puster nok tross alt lettet ut.

Dressurskolen

Det kan se ut som Trump-administrasjonen har blitt hardt presset av NASA i parløp med forsknings- og utviklingsvennlige republikanere i Kongressen. Den politisk uerfarne presidenten har møtt hverdagen og fått erfare at han ikke kan herse fritt og tøylesløst. Som en skolegutt har han de siste ukene opplevd stadig flere «snap-on-the-fingers».  NASA-budsjettet er ett av dem.

Budsjettforslaget skal nå fremmes for og vedtas av de folkevalgte.

Dette innlegget ble publisert i Romfart og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...