Henter asteroidestøv til 140 milliarder/kg…

Utskytingen av OSIRIS-REx. Bilde NASA.

Utskytingen av OSIRIS-REx. Bilde: NASA.

Det er sjelden et NASA-prosjekt virker borti staur og vegger, men OSIRIS-REx sonden (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) som ble skutt ut i går må tåle et kritisk søkelys.

Sonden som har kostet 1 milliard amerikanske dollar skal hente tilbake 60 gram støv fra asteroiden Bennu til jorden – derav kiloprisen nærmere 140 milliarder kr per kg. Det borger om ikke annet for ny prisrekord i Guinnes’ rekordbok.

Problemet er at prosjektet langtfra er et banebrytende. Både Japanerne og Europeerne har allerede gjort dette – og til og med bedre enn det NASA planlegger: Japan med sin Hayabusa-sonde tilbake i 2010, som landet, hentet prøver og tok av igjen nettopp fra en asteroide for så å returnere prøven til jorden, og Europeiske ESA med sitt nylig avsluttede Rosetta-prosjekt som landet sonden Philae på en komet.

Sant nok ligger beslutningen om OSIRIS-REx mange år tilbake i tid og vel og merke skal prosjektet lære oss mer om asteroider for å skjerme jorden for fremtidige asteriodekollisjoner og om muligheten for å hente byggematerialer i rommet for fremtidens romferder. Likevel, i dagens budsjettsituasjon med mange langt viktigere mål innen romforskningen og ikke minst med globale utfordringer generelt, virker turen meningsløs og utgått på dato. Dinosaurene hadde sin T-Rex. Det kan nå se ut som NASA har fått sin.

Oppdagering: Her er Universe Today sin «Weekly Space Hangout» etter utskytingen av OSIRIS-REx. Denne fantastiske gjengen gir (på engelsk) et noe mer nyansert og positivt syn på prosjektet:

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...