Farvel Cassini <3

Cassini-sonden styrtes inn i Saturns atmosfære på fredag. Illustrasjon: NASA. 

Idag justerer romsonden Cassini kursen for en siste nærpassering forbi Saturns måne Titan før den styrter inn i Saturns atmosfære på fredag. Etter 19 år og 11 måneder i rommet er det slutt. 

Cassini-sonden har gitt oss utrolige bilder og banebrytende kunnskap med sine nærpasseringer av Venus, Jupiter og Saturn – og ikke minst detaljerte studier av Saturns måner og ringer.

Det er vanskelig å rangere Cassinis mange oppdagelser, da det meste av det vi har funnet ut gjennom denne romferden har vært høydepunkter. Mange vil likevel trekke frem da Cassini sendte ned den lille landeren Huygens til Saturns måne Titan. Der fant Huygens at karbongassen metan har samme kretsløp som vann har på jorden, med regn og innsjøer.

De siste månedene har NASA styrt Cassini på stadig mer hasardiøse flyvninger gjennom ringene til Saturn og avdekket mye nytt om dannelsen av ringene og hvordan små «hyrde-måner» lager gap og bølgebevegelser i de tynne lagene med isklumper som ringene består av. Disse nærflyvningene ble planlagt helt mot slutten av romferden, i tilfelle Cassini skulle bli truffet av noe uforutsett.

For ikke å forsøple rommet rundt Saturn med romskrot, slik vi dessverre har klart å gjøre rundt jorden, blir Cassini sendt rett inn i atomsfæren til planeten der den vil brenne opp.

NASA har laget en Grand Finale informasjonsside her.

Under er et lite utvalg av de spektakulære bildene fra Cassini. Resten finner du her.
(Alle bilder: NASA/JPL)

Ett av de siste helhetsbildene av Saturn tatt fra en avstand på 1.4 millioner kilometer (3 1/2 gang avstanden mellom jorden og månen). 

To bilder av den pussige lille Saturn-månen Pan, tatt fra en avstand på 26.000 km. 

Saturns måne Minas minner om dødsplaneten i filmserien Star Wars. Gjennom å telle kraterne på de ulike månene, kan forskerne beregnet hvor gamle de er. Det store krateret skyldes en større kollisjon.

Bølgebevegelser og turbulens-propeller i Saturns ringer.

Metan-hav på Saturns måne Titan, med årstids-variasjoner til venstre.

Ismånen Enceladus har aktive utbrudd fra et hav under isen på grunn av tidevannskreftene fra Saturn. Cassini fløy rett gjennom avgassene og fant både vann og hydrogen. Dette gir muligheter for liv – akkurat som på Jupiters måne Europa.

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...