ExoMars bare delvis suksessfull – landingsmodulen knust

Skjermdump fra øyeblikket da ExoMars sin TGO ble bekreftet å ha gått inn i bane rundt Mars. Skjermdump fra ESA.int.

Skjermdump fra øyeblikket da ExoMars sin overflyvingsmodul TGO ble bekreftet å ha gått inn i bane rundt Mars. Skjermdump fra ESA.int.

ESA’s ExoMars ser i skrivende stund ut til å være en suksess. TGO overflyvingsmodulen kom ut fra radioskyggen bak Mars nøyaktig som forventet kl 18:34 norsk tid i ettermiddag (som vist på bildet over). Dette var den første viktige bekreftelsen på at den har kommet inn i rett bane rundt planeten.

Samtidig viser foreløbige datanedlastinger fra andre overflyvingsfarkoster rundt Mars at ExoMars-landingsmodulen Schiaparelli har fungert så langt som forventet under sin ferd ned mot Mars-overflaten. Endelig bekreftelse på dette vil komme senere, når radioforbindelse har blitt etablert mellom landeren og overflyvingsmodulen.

Selve landeren er kun en test på landingsteknologi, men har med seg metrologisk målingsutstyr for å gi noen få dagers avlesninger fra overflaten. Overflyvingsmodulen TGO vil gå i bane og foreta flere års målinger av Mars-atmosfæren og spesielt lete etter metangass av mulig biologisk opprinnelse og vann.

Oppdatering 20/10:  Schiaparelli-landeren har sannsynligvis fått en «hard landing» på Mars viser flere data-sett. ESA jobber fortsatt med analysene, men det kan virke som både fallskjermen og bremserakettene ble utløst for tidlig og i for stor høyde. Dette har ført til at landeren ikke fikk den myke landingen som var planlagt og ble knust.
Den viktigste delen av ExoMars er TGO-overflyvingsmodulen, og denne er bekreftet 
i bane og fullt operativ. 

Mer info på ESA.int.

Dette innlegget ble publisert i Romfart, Solsystemet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Hva mener du? Del og kommenter:

Loading Facebook Comments ...