Observasjonstips

Tips for å observere himmelen: Det må selvfølgelig være fint vær, og mørkest mulig nattehimmel. Hvis du i tillegg ønsker å se mange stjerner, er det viktig at du finner et mørkest mulig sted, så langt vekk som mulig fra tettbygd strøk. I Norge overøses vi med strølys fra gammel type veibelysning. Denne sender mye av lyset opp i atmosfæren og lyser opp denne. Resultatet er dessverre at mange kun klarer å se de lyseste objektene på himmelen, som månen, de klareste planetene, og de klareste stjernene. Månen lyser også opp himmelen, så det er lurt å følge med på månefasene.

Mange får seg en virkelig aha-opplevelse når de endelig kommer til et sted «langt fra folk», og ser opp. Da vil du virkelig se hvilket stjernemylder som finnes der oppe – Melkeveien går som et grå-hvitt bånd over himmelen, og enkelte blir nesten fælne og overveldet av himmelen. Det er da astronomer trives best!

Utstyr: Alt du egentlig trenger er å kle deg etter forholdene. Å se bare med øynene er i seg selv en opplevelse. Ta gjerne med en liten kikkert, og sørg gjerne for å ha støtte til denne og armene så du ikke blir trøtt. Det neste steget er å feste kikkerten til et helt vanlig enkelt fotostativ med et mellomstykke fra en fotobutikk. Da kan du stille inn kikkerten mer nøyaktig og det er lettere å se og finne spesielle ting på himmelen. Du trenger altså ikke teleskop i begynnelsen, men hvis du skal kjøpe et er det greit å bruke litt tid på å finne det rette for deg. Bli med i nærmeste astronomiforening, spør og lær.

Eksempel på himmelkart fra heavens-above.com

Eksempel på himmelkart fra heavens-above.com

Hvor finner du hva på himmelen? Et enkelt stjernekart er alt du trenger. Du kan hente ut et oppdatert stjernekart for stedet du er akkurat nå på http://www.heavens-above.com:
1) Under Configuration, velg ditt sted ved å klikke på «select from map», og klikk så på Submit under kartet du får opp.
2) Under Astronomy klikk Skychart.
Du finne mange nybynnertips på denne siden:

Værvarsler yr.no: Oslo, Kristiansand, Stavanger. Bergen, Trondheim, Tromsø, Kirkenes.

Ha en skyfri himmel. Clear skies!